Aantal opgenomen coronapatiënten stijgt tot boven de 1700

ANP Producties | Bron: ANP

Ziekenhuizen behandelen momenteel 1738 coronapatiënten. Dat zijn er 86 meer dan op zondag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maandag.

De verpleegafdelingen hebben in de afgelopen 24 uur 184 coronapatiënten opgenomen. Daar staat tegenover dat 113 mensen de verpleegafdelingen hebben verlaten. Hoeveel van hen naar huis of naar een revalidatiecentrum mochten, en hoeveel van hen naar een ic zijn overgebracht of zijn overleden, is niet bekend. Het totaal aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen steeg met 71 naar 1359.

De intensivecareafdelingen hebben afgelopen etmaal 38 coronapatiënten opgenomen. Daarnaast hebben 23 mensen de ic verlaten, en daardoor steeg het totaal aantal coronapatiënten daar met 15 naar 379. Ook daar is niet bekend hoeveel van de 23 zijn overleden en hoeveel terug naar een verpleegafdeling mochten.

Duitsland

In de afgelopen 24 uur zijn 23 mensen verplaatst naar ziekenhuizen in andere delen van het land. Het is nog niet nodig geweest om patiënten naar Duitsland te brengen. "Met uitbreiding van de capaciteit in ziekenhuizen zijn we in staat geweest om de mensen in Nederland op te vangen", aldus Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Hij sluit echter niet uit dat het in de komende dagen nodig is om de eerste coronapatiënten naar Duitsland te brengen.

Kuipers verwacht niet dat het aantal opgenomen coronapatiënten in de komende tijd daalt. De computerberekeningen voorspellen dat de verpleegafdelingen eind oktober 2000 mensen behandelen en de intensive cares ongeveer 500 coronapatiënten. "Tot nu toe lopen we precies conform die lijn", aldus Kuipers. Bovendien duurt het daarna nog een tijd voordat de normale situatie terug is. "Na de eerste lockdown duurde het tien weken voor de intensive cares terug waren op het basisniveau en voor de klinieken nog langer. Stel dat we komend weekeinde de piek zouden bereiken, wat al vroeg is, duurt het nog tot ruim december voor we weer terug bij normaal zijn."

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.