'Arce heeft presidentsverkiezingen Bolivia gewonnen'

ANP Producties | Bron: ANP

De socialistische kandidaat Luis Arce, van de partij van voormalig staatshoofd Evo Morales, heeft de presidentsverkiezingen in Bolivia gewonnen zonder dat een tweede ronde nodig is. Dat zou blijken uit exitpolls die door Boliviaanse media naar buiten zijn gebracht.

De voormalige minister van Economie heeft 52,4 procent van de stemmen behaald, ruim 20 procent meer dan zijn belangrijkste rivaal Carlos Mesa die goed zou zijn voor 31,5 procent. Om de verkiezingen te winnen heeft een kandidaat minimaal 40 procent van de stemmen nodig en dient het verschil met de nummer twee ten minste 10 procent te zijn.

Deze uitslag zou betekenen dat de partij MAS weer aan de macht komt na het aftreden van Morales in november 2019. Hij werd toen door de oppositie beschuldigd van verkiezingsfraude.

'Democratie hersteld'

Arce zei dat zijn land "de democratie had hersteld". "Zeer dankbaar voor de steun en het vertrouwen van het Boliviaanse volk", postte Arce maandag op Twitter. "We hebben de democratie hersteld en we zullen stabiliteit en sociale vrede herwinnen. Verenigd, met waardigheid en soevereiniteit."

Jeanine Anez, de conservatieve interim-president die vorig jaar het roer overnam in een machtsvacuüm, zei dat het erop leek dat Arce de winnaar was en feliciteerde hem.

De verkiezingsuitslag, indien bevestigd, zal waarschijnlijk het imago versterken van Morales, de socialistische leider wiens schaduw nog steeds hoog boven het land hangt, ondanks dat hij in ballingschap in Argentinië leeft sinds de betwiste verkiezingen van vorig jaar.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.