Beveiliging Franse scholen opgeschroefd na onthoofding leraar

ANP Producties | Bron: ANP

De Franse president Emmanuel Macron heeft zondag besloten de veiligheid op scholen en het toezicht op online propaganda van radicale islamistische groeperingen op te schroeven. De maatregelen komen na de onthoofding van een Franse geschiedenisleraar in een Parijse voorstad door een 18-jarige Tsjetsjeense Rus.

Het staatshoofd sprak over snelle "concrete acties" tegen radicale islamistische propaganda online, na een ontmoeting met zes ministers en de antiterrorismeaanklager Jean-François Ricard.

Vrijdagmiddag werd geschiedenis- en aardrijkskundeleraar Samuel Paty (47) onthoofd in de buurt van de middelbare school waar hij lesgaf. De school ligt in Conflans-Sainte-Honorine, een van de voorsteden van Parijs. Zijn aanvaller, Abdullakh Anzorov, een 18-jarige Russische vluchteling van Tsjetsjeense afkomst, werd later door de politie doodgeschoten.

Het Franse staatshoofd heeft plannen om de veiligheid op en nabij scholen te verbeteren nog voordat de herfstvakantie, die tot 2 november duurt, is afgelopen.

De ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie, Gérald Darmanin en Eric Dupond-Moretti, presenteerden "een actieplan dat in de loop van de week zal worden uitgevoerd en dat aanleiding zal geven tot concrete acties tegen de structuren, verenigingen of mensen die dicht bij geradicaliseerde kringen staan​​", en die oproepen tot haat verspreidden die aanvallen kunnen aanmoedigen, aldus Macron.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.