Bomenridders boos over ’illegale’ kap in Schalkwijk: ’Haarlem kapt bomen zonder vergunning’

De werkzaamheden aan de Europaweg.© Particuliere foto

De plek van de toekomstige nieuwbouw.© Particuliere foto

1 / 2
Arthur de Mijttenaere
Haarlem

Haarlem heeft drie bomen laten kappen aan de Europaweg voor het bouwen van 131 woningen. Een illegale actie, benadrukken de Bomenridders, omdat de bezwaartermijn nog niet is verstreken.

Harry Hobo van de Haarlemse Bomenridders bezocht maandag een hoorzitting waarin hij namens zijn belangengroep de bezwaren heeft laten horen tegen de kap van acht bomen aan de Europaweg. Voor drie bomen komt dat bewaar in elk geval te laat, omdat de zaag er al in is gezet.

Hobo noemt het met verontwaardiging in zijn stem ’een illegale kap’. ,,Het is een bewuste overtreding van de wet, want tijdens een bezwaarprocedure mag een boom niet worden gerooid.’’

Weken

De uitspraak van de bezwarencommissie kan nog enkele weken op zich laten wachten, maar daar wilde de gemeente Haarlem niet op wachten. De gemeente zegt tot het weghalen van bomen te zijn overgegaan ’na een zorgvuldige belangenafweging’. ,,De gemeente heeft vanwege de voortgang van de bouw opdracht gegeven om de drie bomen te laten kappen op basis van de verleende vergunning.

In het ontwerp van het project is opgenomen om twee keer zoveel bomen in de openbare ruime terug te planten als er nu zijn.’’

Hobo hoopt dat dit incident de politiek in Haarlem wakker schudt. Hij heeft begrepen dat de iepen hebben moeten wijken voor het plaatsen van een damwand ten behoeve van de bouw. Een verkeerde keuze in zijn ogen.

Hobo: ,,Als Bomenridders voelen wij ons zwaar in de maling genomen. Het is wel gemakkelijk zo. Ieder ander moet zich aan de wet houden, maar de gemeente blijkbaar niet. Zij vindt blijkbaar dat haar belang groter is dan behoud van bomen.’’ Volgens Hobo is de boomverordening ’met voeten getreden’.

Voor het project ’Schalkwijk Midden, stad tussen de bomen’, moeten bijna 59 bomen wijken.

Deels grote exemplaren langs de Kennedylaan, Europaweg en Amerikaweg, deels grote iepen van zestig jaar oud die volgens Hobo recent nog ingeënt tegen de iepziekte.

De bomen moeten, zo heeft Hobo begrepen, wijken voor een ringleiding. ,,Een paar meter naar links of rechts en de bomen kunnen gespaard blijven.’’

De gemeente Haarlem staat op het standpunt dat de Bomenridders steeds betrokken zijn geweest bij het project ’stad tussen de bomen’, waar de bouw van 131 middeldure huurwoningen deel van uitmaakt.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.