Burgemeester Kopenhagen treedt af na MeToo-beschuldigingen

ANP Producties | Bron: ANP

De burgemeester van Kopenhagen, Frank Jensen, legt zijn ambt neer na beschuldigingen van wangedrag jegens vrouwen. Hij heeft besloten met onmiddellijke ingang terug te treden als burgemeester van de Deense hoofdstad, zei de sociaaldemocraat maandag op een persconferentie.

Hij wil naar eigen zeggen de voortgang van de stad niet in de weg staan ​​en is blij met wat Kopenhagen de afgelopen jaren heeft bereikt. Daarnaast legt hij ook zijn functie van plaatsvervangend voorzitter van de Deense sociaaldemocraten neer.

In de loop van het MeToo-debat, dat Denemarken de afgelopen weken weer in zijn greep hield, brachten meerdere vrouwen ook beschuldigingen tegen Jensen in. Hij zou zich onder meer seksueel aanstootgevend hebben gedragen jegens hen bij incidenten in 2012 en 2017.

De sociaaldemocraat bood zijn excuses aan voor zijn gedrag na een crisisbijeenkomst die hij zondagavond in het gemeentehuis bijeen had geroepen. Een duidelijke meerderheid van zijn partijleden staat erachter dat hij burgemeester blijft, had Jensen gezegd.

De 59-jarige is sinds 2010 burgemeester van Kopenhagen. Eerder was hij minister van Wetenschap en Justitie.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.