Toneelstuk ’Na de Vrede’ past naadloos in het jaar dat 75 jaar vrijheid wordt gevierd. Jos Ahlers put uit de oorlogsherinneringen van zijn vader, Gerhard Ahlers

De cast van Na de Vrede
© Publiciteitsfoto
Haarlem

Het was de bedoeling dat Toneelgroep Vondel het stuk Na de Vrede in het voorjaar op de planken zou brengen, maar ook hier gooide corona roet in het eten. Nu wordt de voorstelling alsnog gespeeld.

Schrijver Jos Ahlers putte voor ’Na de Vrede’ uit de oorlogsherinneringen van zijn vader, Gerhard Ahlers. Het stuk - in regie van Fred Rosenhart - wordt omschreven als ’een spannend spel gespeeld met werkelijkheid en verbeelding. Daders en slachtoffers van toen raken in gesprek met familieleden die nu leven.’ De conclusie: voor sommige mensen begint de oorlog pas na de vrede.

Het verhaal in het kort: In de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog heerst chaos in Nederland. De bezetter trekt zich terug. De bevrijder is nog niet gearriveerd. Goed en fout, loyaliteit en eigenbelang, geloof en wanhoop strijden om voorrang. Op een avond vlak voor de bevrijding verschijnt een SS-officier in de dorpspastorie van pastoor Beumer. Wat is de reden van zijn bezoek? Heeft het te maken met de jonge onderduiker? De keuzes die tijdens die duistere avond worden gemaakt, klinken nog generaties door.

Toneelgroep Vondel speelt het stuk nog op de volgende dagen:

Donderdag 22 oktober Verhalenhuis Haarlem (uitverkocht)

Zaterdag 24 oktober een extra middagvoorstelling in De Luifel Heemstede (15.00 uur), de avondvoorstelling (20.15 uur) is nagenoeg uitverkocht.

Zaterdag 7 november, in de Dorpskerk, Santpoort-Noord (16.00 uur) en zondag 15 november in de Oude Kerk in Spaarndam-West (15.00 uur)

Kaartenverkoop loopt via www.toneelgroepvondelhaarlem.nl.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.