Strafvervolging voor Tata Steel vanwege grafietregens met zware metalen op Wijk aan Zee

Bart Vuijk
IJmuiden

Het Openbaar Ministerie heeft na een lang vooronderzoek besloten om Tata Steel in IJmuiden te vervolgen.

In de Volkskrant meldt een woordvoerder van het OM dat de staalproducent zich voor de rechter moet verantwoorden voor overtreding van de milieuvergunning.

Lees ook: Naast Tata Steel daagt justitie slakverwerker Harsco voor de rechter; allebei voor milieuvervuiling

Op strafvervolging werd al een tijdlang gewacht in de omgeving van de staalfabriek. Het onderzoek is al zeker anderhalf jaar aan de gang. In maart 2019 meldde deze krant dat de Beverwijkse fotojournalist Dirk-Jan Prins door het Functioneel Parket van het OM was opgeroepen voor een getuigenverhoor op het politiebureau van Beverwijk.

Hij gaf daar uitleg over foto’s die hij had gemaakt van overtredingen die te zien waren bij slakverwerkingsbedrijf Harsco op het terrein van Tata Steel. In de milieuvergunning van dit bedrijf staat dat er geen stofwolken – al dan niet met grafiet – mogen optreden ‘twee meter uit de bron’.

Lees ook: Nieuwe milieudwangsommen voor Tata en Harsco: stofwolken door slak, schroot, ertskranen, hoogovens en bulldozers

Voor overtreding van deze regel heeft Harsco al meer dan veertig dwangsommen van duizenden euro’s ontvangen van Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. In 2019 wilde het OM tegenover deze krant nog niet bevestigen dat het tot vervolging zou overgaan.

Het RIVM heeft begin 2019 het stof onderzocht dat in het nabijgelegen Wijk aan Zee was neergedaald. Het dorp raakte in rep en roer toen bleek dat er in het stof niet alleen onschuldig grafiet zat, zoals steeds werd beweerd, maar ook allerlei zware metalen, waaronder lood, mangaan en vanadium.

Ook kwamen er kankerverwekkende PAK’s in het stof voor, maar op de meeste plekken niet in betekenende mate. In een herhaald onderzoek van afgelopen zomer trof het RIVM echter viermaal zoveel PAK’s aan als in het voorjaar van 2019.

Lees ook: Zorgen over zwarte wolken met kankerverwekkende PAK’s uit kooksfabrieken Tata Steel

Lees ook: Slakverwerker Harsco op terrein Tata Steel negeert effect van storm: met windkracht 9 doorwerken mag eigenlijk niet

De inwoners vrezen voor schade aan hun gezondheid, zeker nadat het RIVM in 2019 ouders van kleine kinderen adviseerde om ze hun handen goed te laten wassen na het buitenspelen op met grafiet besmeurde speeltoestellen en zandbakken.

Fotograaf Dirk-Jan Prins heeft in 2019 tegen de recherche verklaard dat hij vanuit maatschappelijke verantwoordelijkheid zijn bewijsmateriaal van de overtredingen bij Harsco verzamelde. Hij stelde het OM een aantal foto’s beschikbaar.

Diezelfde foto’s had hij eerder ook naar Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied gestuurd, maar die zei er niets mee te kunnen, omdat een overtreding van de milieuvergunning alleen kan worden opgeschreven als er een last onder dwangsom is afgekondigd, en als een milieuinspecteur van de dienst de overtreding met eigen ogen constateert. Voor het OM geldt die beperking kennelijk niet.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.