Wit-Russen weer massaal de straat op tegen Loekasjenko

ANP Producties | Bron: ANP

Wit-Russische demonstranten overspoelden zondag opnieuw de straten van de hoofdstad Minsk om te protesteren tegen de omstreden leider Aleksandr Loekasjenko. Het is de laatste dag van een ultimatum van de oppositie tegen Loekasjenko om af te treden na maanden van massale protesten.

Door omstanders gemaakte video's die door lokale media werden verspreid, toonden een konvooi bussen met beveiligingsmensen naar het stadscentrum, samen met metalen kordons.

Een tiental metrostations in het centrum van Minsk waren gesloten om demonstranten ervan te weerhouden samen te komen en mobiel internet werd aan banden gelegd.

Algemene staking

Ondanks de massale politie- en militaire aanwezigheid protesteerden naar schatting meer dan 100.000 mensen voor de elfde zondag op rij in Wit-Rusland tegen de president.

De verbannen oppositieleider Svetlana Tichanovskaja gaf president Loekasjenko deze maand een termijn van twee weken om af te treden, het geweld te stoppen en politieke gevangenen vrij te laten. Zij waarschuwde dat hij anders met een verlammende algemene staking zou worden geconfronteerd.

Ontvlucht

Tijdens een bezoek aan Kopenhagen vrijdag gaf ze toe dat het onduidelijk was hoeveel Wit-Russen maandag zouden ingaan op de oproep tot een algemene staking. Veel mensen zijn bezorgd over intimidatie door de overheid en ontslag uit posities bij staatsbedrijven.

"Ik weet dat veel mensen bang zijn om hun baan te verliezen", zei ze. "We organiseren de stakingen niet zelf, het zijn de mensen zelf die beslissen of ze er klaar voor zijn of niet."

De 38-jarige politieke nieuwkomer ontvluchtte Wit-Rusland nadat ze de overwinning had geclaimd bij de presidentsverkiezingen van augustus. Loekasjenko (66) bleef echter zitten en kreeg een zesde termijn. Tichanovskaja heeft de steun van Europese leiders verzameld en opgeroepen tot nieuwe verkiezingen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.