Paar honderd demonstreren tegen pedofilie in Utrecht

ANP Producties | Bron: ANP

Een paar honderd mensen hebben zich zondagmiddag verzameld op het Jaarbeursplein in Utrecht voor een demonstratie tegen pedofilie. Onder hen zijn veel leden van motorclubs. De organisatie roept herhaaldelijk op voldoende afstand te nemen volgens de coronamaatregelen. De meeste mensen houden zich daar aan. Niet alle betogers dragen mondkapjes.

Aanleiding voor de demonstratie is de heroprichting van de Partij voor Naastenliefde, Vrijheid en Diversiteit (PNVD), ook wel bekend als de pedopartij. Organisatie Save All Kids kondigde vooraf aan een "vreedzaam" protest te willen houden omdat ze "tegen de acceptatie en normalisering van pedofilie" is. Bovendien wil de groep dat de PNVD weer ophoudt te bestaan. De partij, die deze zomer opnieuw werd opgericht, pleit onder meer voor legalisering van seks met minderjarigen. Ook staat in het partijprogramma dat ze kinderpornografie niet langer strafbaar wil laten zijn.

De organisatie die juist kinderen zegt te beschermen tegen pedofielen, probeert het protest positief te houden. Agressieve toe- of uitspraken wil ze vermijden. Eerder demonstreerde de groep in Den Haag. Toen kwamen ongeveer honderd mensen opdagen, onder wie eveneens leden van motorclubs.

Spandoeken

De actievoerders hebben zondag spandoeken bij zich met teksten als 'Samen tegen pedofilie. Als pedofilie valt onder seksualiteit, dan valt het begraven van pedo's onder tuinieren'.

Politie en gemeente zien erop toe dat de betogers de coronaregels goed in acht nemen. Save All Kids moet een eigen ordedienst hebben die erop toeziet dat mensen afstand houden en passanten bij het centraal station de vrije doorgang geven.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.