'Wit-Rusland en Rusland reageren samen op externe dreigingen'

ANP Producties | Bron: ANP

Wit-Rusland en Rusland staan klaar om samen te reageren op externe dreigingen. Dat zei de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko tegen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo in een telefoongesprek, zo citeerden Russische agentschappen Wit-Russische staatsmedia.

Loekasjenko, die ondanks de massale protesten in de afgelopen weken tegen zijn bewind aan de macht blijft, wordt geconfronteerd met het vooruitzicht van een nationale staking. Die zou maandag kunnen beginnen nu een ultimatum van oppositieleiders, die willen dat hij aftreedt, zondag afloopt.

De Wit-Russische president heeft echter geen enkel teken getoond dat hij acht zal slaan op het ultimatum en zal aftreden. Protesten tegen zijn 26-jarige heerschappij begonnen na diens verkiezingsoverwinning van 9 augustus. Volgens de oppositie was er gefraudeerd met de stembusgang.

Banden 'normaliseren'

Loekasjenko heeft de afgelopen jaren geprobeerd de relaties met het Westen aan te halen. Pompeo reisde in februari nog naar Wit-Rusland om de banden te 'normaliseren'. Maar de ontstane crisis na de omstreden verkiezingen bracht Loekasjenko weer dichter bij de traditionele bondgenoot Rusland.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde het telefoongesprek van Pompeo met de Wit-Russische leider. "De minister riep op tot de vrijlating en het onmiddellijke vertrek uit Wit-Rusland van de ten onrechte vastgehouden Amerikaanse staatsburger Vitali Shkliarov en bevestigde de Amerikaanse steun voor de democratische aspiraties van de bevolking van Wit-Rusland", zei de woordvoerder in een verklaring.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.