Blauwalg in water Haarlemmermeerse Bos wordt weggejaagd door luchtbellen

Blauwalg in recreatieplas Haarlemmermeerse Bos.

Blauwalg in recreatieplas Haarlemmermeerse Bos.© Archieffoto

Van onze verslaggever
Hoofddorp

De blauwalg die het water in het Haarlemmermeerse Bos ’onzwembaar’ maken, gaat worden weggejaagd door luchtbellen. Blauwalg veroorzaakt jeuk en huidirritatie.

Er wordt een zogenoemde beluchtings- en menginstallatie in het water aangebracht. Komende zomer kan er dan weer worden gezwommen in de bosplas.

De installatie bestaat simpel gezegd uit een pomp en lange slangen die op de bodem van de plas worden neergelegd. In die slangen zitten gaatjes waardoor luchtbellen naar buiten komen. Dat zorgt voor een ’verticale watercirculatie’ en daar heeft blauwalg een hekel aan. Door de voortdurende luchtbellen die naar het wateroppervlakte worden gepompt, kan blauwalg zich niet in het water ontwikkelen.

Het Hoogheemraadschap van Rijnland en de gemeente Haarlemmermeer betalen het meeste aan deze acht ton kostende operatie. In Alphen aan de Rijn en Leidschendam-Voorburg heeft het systeem zich al bewezen.

In 2001 werd ook al de strijd aangegaan met blauwalg. Het systeem dat toen werd toegepast was in 2015 versleten. Het zag er naar uit dat vanaf toen geen maatregelen meer nodig waren omdat het water schoon was. Het tegendeel bleek al snel, toen er weer blauwalg opdook en een ’negatief zwemadvies’ werd uitgevaardigd.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.