CNN: Democraten behouden meerderheid in Huis van Afgevaardigden

ANP Producties | Bron: ANP

De Democraten behouden hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden van de Verenigde Staten. Dat voorspelt CNN. Wel zal hun meerderheid slinken, aldus het Amerikaanse televisiezender. Joe Biden werd eerder op zaterdag door diverse Amerikaanse media uitgeroepen tot de winnaar van de presidentsverkiezingen nadat hij de winst in de belangrijke swing state Pennsylvania, wat hem 20 kiesmannen oplevert, had binnengesleept.

Op weg naar de verkiezingsdag waren de Democraten optimistisch en dachten ze hun overtal uit te breiden. Maar dat is niet gebeurd. Minstens zeven Democraten verloren hun zetel en de Republikeinen hielden stand op plekken waar de Democraten hoopten te winnen.

De kans lijkt ook groot dat de Republikeinen hun meerderheid in de Senaat behouden. Dat maakt het lastig voor de aankomend president om nieuwe ministers te benoemen. Kandidaat-ministers moeten namelijk goedgekeurd worden door de Senaat. De exacte krachtsverhoudingen worden pas begin januari duidelijk als de laatste twee Senaatszetels in een run off in de staat Georgia worden vergeven.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.