Documentairefestival IDFA heeft een extended-versie in Velsen, Haarlem en Alkmaar, zeven films in Nederlandse theaters

De IDFA-documentaire ’Silence of the tides’, te zien in de Stadsschouwburg Velsen, gaat over het Waddengebied.© archieffoto

Ellen de Boer
IJmuiden

Documentairefestival IDFA is dit jaar niet alleen exclusief te beleven in Amsterdam. Ook online en in 45 Nederlandse theaters zijn films te zien. Zo ook in de Stadsschouwburg Velsen, de Filmschuur in Haarlem en het Filmhuis Alkmaar.

Vanwege corona vraagt het grootste documentairefestival ter wereld, met meer dan 200 documentaires, om een nieuwe aanpak. Onder de noemer IDFA Extended draaien zeven van de beste films ook in de Nederlandse theaters.

Het International Documentary Festival Amsterdam begint op woensdag 18 november. De openingsfilm van het festival, ’Nothing but the sun’, is tevens te zien in de Stadsschouwburg Velsen, Haarlem en Alkmaar. De andere documentaires die op het programma staan, zijn ’Bloody Nose, Emtpy Pockets’, ’Gunda’, ’The Mole Agent’, ’Notturno’, ’Songs of Repression’ en ’Silence of the Tides’.

Voor het festivalgevoel is een eigen Velsense Publieksprijs in het leven geroepen. Na afloop van elke documentaire mag de kijker een beoordeling geven. Op 1 december sluit de Velsense schouwburg het festival af met vertoning van de winnaar van de publieksprijs. Meer info over het festival is te vinden op www.idfa.nl/nl. Het programma is te zien op https://stadsschouwburgvelsen.nl.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.