Interim-president Peru stapt binnen een week al op

ANP Producties | Bron: ANP

Manuel Merino stapt nog geen week na zijn beëdiging op als president van Peru. Hij reageert daarmee op het Congres dat hem zondag vroeg per direct af te treden omdat alle partijen dat willen.

Dat gebeurde na een nacht van protesten tegen het nieuwe staatshoofd, waarbij zeker twee doden vielen en tientallen mensen gewond raakten. Het Congres dreigde met een afzettingsprocedure als Merino niet uit zichzelf zou vertrekken.

Merino werd dinsdag beëdigd tot interim-president als opvolger van Martin Vizcarra. Die werd maandag door het parlement weggestemd als president. Vizcarra zou in 2014 als regionaal gouverneur steekpenningen hebben aangenomen van projectontwikkelaars. Hij ontkent die aantijgingen, maar heeft ook gezegd dat hij geen juridische stappen zet om aan de macht te blijven.

De politieke situatie in Peru is de laatste jaren instabiel. In de afgelopen vijf jaar was al tot drie keer toe geprobeerd een zittende president af te zetten. Vizcarra's vier voorgangers zijn allemaal verdachten geweest in corruptieonderzoeken.

Er staan voor april volgend jaar verkiezingen op het programma.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.