Doden bij betogingen in Peru tegen nieuwe president

ANP Producties | Bron: ANP

Duizenden mensen zijn zaterdag in de hoofdstad Lima en andere steden in Peru de straat op gegaan om te protesteren tegen de nieuwe president Manuel Merino en het afzetten van zijn voorganger Martín Vizcarra afgelopen maandag. De Peruaanse omroep RPP meldde dat er bij confrontaties tussen de politie en betogers zeker twee doden en zestig gewonden zijn gevallen.

De politie trad zaterdag hard op tegen betogers en gebruikte onder meer traangas om te voorkomen dat een groep oprukte naar het congresgebouw in Lima. Een van de omgekomen betogers zou door een politiekogel zijn getroffen, zei een familielid van het slachtoffer tegen de krant El Comercio.

Volgen Peruaanse media heeft een aantal ministers zijn ontslag ingediend uit protest tegen het geweld door de politie en staat Merino onder druk om nog geen week na zijn aantreden op te stappen. Daartoe is onder meer opgeroepen door Jorge Muñoz, burgemeester van Lima.

Merino heeft naar aanleiding van de onrust spoedberaad belegd op het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het internationale vliegveld van Jorge Chávez is vanwege de ongeregeldheden voorlopig gesloten.

Een meerderheid in het parlement van het Zuid-Amerikaanse land stemde maandag voor de afzetting van Vizcarra als president. Hij zou in 2014 als regionaal gouverneur steekpenningen hebben aangenomen van projectontwikkelaars. Parlementsvoorzitter Merino heeft hem opgevolgd, maar de betogers die zaterdag en eerder in de week de straat op gingen accepteren dat niet. Zij stellen dat Merino via "een parlementaire coup" aan de macht is gekomen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.