Gevaarlijke stof ontsnapt bij BP in Rotterdam, twee gewonden

ANP Producties | Bron: ANP

Bij BP Raffinaderij Rotterdam (BPRR) aan de d'Arcyweg in het Rotterdamse havengebied Europoort is het zeer giftige fluorwaterstof ontsnapt. Tientallen brandweermannen hebben in de nacht van zaterdag op zondag middels waterschermen voorkomen dat de gevaarlijke stof zich buiten het bedrijfsterrein kon verspreiden. Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio is de situatie inmiddels zo stabiel dat inzet van de brandweer niet meer nodig is. "Het bedrijf kan het nu verder zelf afhandelen", aldus de woordvoerder.

De lekkage ontstond zaterdagavond rond 23.45 uur. Twee medewerkers van het bedrijf raakten daarbij gewond. Een van hen moest naar het ziekenhuis worden vervoerd, de tweede werd ter plekke behandeld. De veiligheidsregio zette eenheden in om de lekkage te stoppen. Die konden rond 03.30 uur weer vertrekken.

Een woordvoerder van BP liet weten dat nog onduidelijk is hoe de lekkage is ontstaan. Hij zei dat de stof die ontsnapte waterstoffluoride is. Die wordt gebruikt "voor het maken van benzine", aldus de BP-voorlichter. De veiligheidsregio stelde dat fluorwaterstof en waterstoffluoride verschillende benamingen zijn voor dezelfde soort stof.

BPRR is één van de grootste raffinaderijen van West-Europa en verwerkt dagelijks 400.000 vaten aardolie (jaarlijks 19 miljoen ton), zo is op de website van het bedrijf te lezen.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.