Marloes haat verliefd zijn, maar werd het toch

Een ontmoeting, een kus, een breuk of een gesprek, alles kan een keerpunt in de liefde zijn. Yanaika Zomer gaat op zoek naar onze diepere zielenroerselen. Marloes haat verliefd zijn, maar werd het toch.

Marloes en Elze waren ’vrienden met een voordeel’. Maar gezelligheid werd gevoel en voor de leuk werd zomaar liefde. „Ik merkte dat ik mijn moeder over haar wilde vertellen. Elze was belangrijk.

Ik ben een beetje een pitbull. Erg beschermend naar mijn vrienden en niet altijd vergevensgezind. Elze heeft ooit iets gehad met een goede bekende van mij. Dat liep niet zo lekker af, dus ze was ze bij voorbaat in het nadeel. Toch kwamen we een paar jaar geleden in hetzelfde whatsappgroepje terecht. Elze stuurde me al snel een berichtje. ’Ik weet niet zeker of het je was opgevallen, maar ik wilde even zeggen wie ik ben.’ Natuurlijk wist ik precies wie ze was, maar ik besloot me niet te laten kennen. ’Het zit wel goed, hoor’, liet ik haar weten. Achteraf best grappig.

In dat appgroepje kwam ik erachter dat ze eigenlijk heel aardig was. En naarmate het groepje kromp, werden we steeds closer. Elze werd een van mijn beste vriendinnen en we bespraken van alles. Een gesprek over vrijblijvende seks met vrienden zette onbedoeld een deurtje open. Elze en ik belandden met elkaar in bed. En toen nog eens. Want het was fijn en voor herhaling vatbaar. Zo werden we friends with benefits.

We zijn allebei niet hetero. Ik noem mijzelf het liefst queer. Het maakt me niet uit of iemand zich identificeert als man, als vrouw of geen van beiden en wat voor lijf eromheen zit. Maar meestal zeg ik bi, dan heb je minder uit te leggen. Verder ben ik polyamoreus. In overleg met mijn partner heb ik binnen een relatie ook graag contact met anderen.

Voor monogamie is er een soort mal waar de gemiddelde relatie op gemodelleerd wordt. We krijgen de voorbeelden aangereikt en leren vanzelf hoe een relatie eruit zou moeten zien. Een niet-monogame relatie heeft niet zo’n mal. Dat moet je uitzoeken en zelf vormgeven. Dat kan lastig zijn, maar geeft ook vrijheid. Ik ben niet zo goed in ’hoe het hoort’, dus het is leuk om met elkaar uit te vinden wat werkt. Overigens ben ik niet van de poly-kerk hoor. Polyamorie is niet beter dan monogamie en mensen die zich er goed bij voelen hebben niet de verlichting bereikt. Het is gewoon een andere optie. Ik denk dat het goed zou zijn als je alle opties krijgt aangereikt, zodat je zelf een keuze kan maken.

Elze en ik konden altijd over alles praten. Toen we als bonus op de vriendschap met elkaar naar bed gingen, vroegen we ook naar elkaars gevoelens. ’Nee hoor’, zeiden we allebei. ’Geen gevoelens.’ En dat was prima. Maar ze was wel belangrijk voor me en op een dag wilde ik mijn moeder over Elze vertellen. Nou is mijn moeder zo hetero als een deur, dus ze wilde van alles weten. In een spervuur aan vragen kwam ook die ene langs: ’Ben je verliefd op haar?’ Mijn antwoord was nee, maar gelijk ging er een belletje af. Klopt dat wel?

Ik haat verliefd zijn. Het maakt je kwetsbaar. Je weet nooit hoe het voor die ander is. Maar juist omdat we altijd over alles hadden gepraat, wist ik dat ik het haar moest zeggen. Ik ben blij dat ik dat deed. Elze was ook verliefd op mij.

Sindsdien geven we vorm aan de verkering. Het is zo leuk. steeds vaker samen, van een weekend naar een week en nog een paar. Een bank kopen waar we met z’n tweeën op kunnen. Mijn shampoo naast die van haar. Ik word zo heerlijk huppelig van die burgerlijkheid. En ik dacht dat we elkaar al goed kenden, maar het is dieper geworden. Elze is heel helder. Ik hoef me nooit af te vragen of alles wel goed gaat. Als ze ergens mee zit, vertelt ze dat gewoon. Dat geeft rust.

En ja, we spreken allebei af met andere mensen. Dat vinden we nu natuurlijk niet verantwoord, maar vóór corona kon ik me klaarmaken voor een date en haar vragen of ik er leuk uitzag. Wanneer ik wegging riep ze: ’Veel plezier en doe de groetjes van mij!’. Alles is warm met Elze. Ze is ook zo’n leuk mens. Ik hoop dat dit nog heel lang mag duren.”

Wil jij iets kwijt Over Liefde? Mail naar yanaika@mediahuis.nl

Lees hier meer Over Liefde.

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.