Kerken kleuren 25 november rood voor vrijheid van godsdienst

De Sint Josephkerk aan de Jansstraat in Haarlem deed in 2019 ook mee aan #RedWednesday.© Archieffoto United Photos/Toussaint Kluiters

Sophie van den Berg
Haarlem

De Sint Bavo Kathedraal kleurt woensdag 25 november rood, net als negentig andere kerken in Nederland. Hiermee wordt de aandacht gevraagd voor het recht op vrijheid van godsdienst en op de vervolging van christenen.

Vorig jaar werden ook al 46 kerken rood verlicht, maar dit jaar is dat aantal verdubbeld. Ook worden Heilige Missen en avondgebeden gehouden. Via een live videoverbinding komen geïnteresseerden en deelnemende kerken op ’RedWednesday’ om 20.00 uur samen.

Net als in 2019 kleurt de St. Josephkerk in Haarlem op 25 november ook rood. Ook de Joannes De Doper kerk in Hoofddorp aan de Kruisweg wordt verlicht.

Volgens Peter Broeders, directeur van Kerk in Nood Nederland, laat het zien dat een toenemend aantal gelovigen in Nederland zich zorgen maakt over wat er wereldwijd aan de hand is: een stijging van het aantal mensen dat gediscrimineerd, vervolgd en gevangen wordt gehouden vanwege hun geloof.

Daarbij valt te denken aan het 14-jarig meisje in Pakistan. Zij werd vorig jaar oktober ontvoerd en vastgehouden zonder enige bescherming van de rechtbank. Dit alleen omdat zij tot de christelijke minderheid behoort.

Met #RedWednesday wil Kerk in Nood mensen bewust maken van de vervolging van gelovigen en oproepen tot tolerantie en respect. Wereldwijd doen talloze kerken aan de actie mee.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.