Gesnuffel in jouw patiëntendossier, hoe kun je daar achter komen?

© Foto Getty Images

Ed Brouwer

Simpel is de vraag van Nel Hooijschuur-Leeuw en in feite ook het antwoord: kan ik navragen wie er in mijn medisch dossier heeft gesnuffeld? Ja, dat kan. Maar er is wel wat meer over te zeggen.

Via het LSP, het Landelijk Schakelpunt, wordt bijgehouden welke gegevens je huisarts en apotheek en eventueel andere zorgverleners met jouw toestemming beschikbaar stellen en wie deze heeft opgevraagd. Wanneer je dat precies wilt weten, kun je daarvoor terecht op de website www.volgjezorg.nl. Inloggen gaat heel simpel met je Digid. Je kunt daar ook via ’meldingen’ regelen dat je voortaan bericht krijgt wanneer er iets met je gegevens (of die van je kinderen tot 16 jaar) gebeurt.

Voor ziekenhuisgegevens geldt iets vergelijkbaars. Alleen zorgaanbieders met wie een behandelrelatie bestaat mogen je gegevens inzien en telkens als dat gebeurt, moet dat worden vastgelegd. Logging van medische gegevens, heet dat, en als patiënt kun je bij het ziekenhuis opvragen wie welke informatie heeft opgevraagd, met welk doel en of er iets is veranderd. Dit inzagerecht is geregeld in artikel 35 van de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Meer nuttige informatie hierover op www.patientenfederatie.nl.

Wilt u reageren of heeft u hulp nodig van de Ombudsman? Mail ons!

Meer nieuws uit Ombudsteam

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.