Belgische politie zet vriendengroep uit vakantiehuis vanwege corona

© Foto Getty Images/iStockphoto

Ed Brouwer

Er is bijna geen beginnen aan, helpen bij coronaclaims. Maar soms moet het toch, zoals voor Tom Slikker die eind juli met zestien vrienden voor een week vertrekt naar een groot vakantiehuis in de Ardennen.

Terwijl de jongens onderweg zijn, belt verhuurder Belvilla naar Toms ouders: de coronaregels in België zijn plots aangescherpt en de groep is nu te groot. Na een telefoontje onderweg met de vriendengroep zoeken zij contact met de eigenaar van het vakantiehuis die het prima vindt als de jongens er toch hun intrek nemen. Daar denkt de Belgische politie anders over. Op de derde dag van het verblijf worden ze weggestuurd. Volgens Toms ouders zou Belvilla een oplossing proberen te vinden, maar dat wordt niks. Weer thuis, vragen de jongens de niet-genoten vakantiedagen terug te betalen - ruim 2200 euro. Belvilla wijst dat af. Is dat wel terecht?

Goed nieuws

Voor we die vraag beantwoorden het goede nieuws. Op ons verzoek kijkt Belvilla er nog eens grondig naar op basis van een uitgebreid juridisch betoog van onze advocaat Kees van der Burg van Bos Van der Burg in Zoetermeer. Volgens Belvilla zijn Tom en zijn vrienden na het noodgedwongen annuleren van hun boeking toch naar België doorgereden en is er niet beloofd dat Belvilla een alternatief zou zoeken - dat kon met de coronaregels ook helemaal niet. Maar omdat de jongens door de politie zijn uitgezet nadat de eigenaar van het vakantiehuis hen wel had geaccepteerd, heeft Belvilla besloten de niet-genoten nachten toch terug te betalen. Dat is netjes.

Maar ook wat onze Van der Burg ons had uitgelegd. In juridische termen: de tekortkoming in de nakoming van de overeenkomst is Belvilla toe te rekenen op grond van de artikelen 7.2, 7.3 en 7.4 van de ANVR reisvoorwaarden. Van der Burg: ,,Door het alsnog groen licht geven van de vakantie door de eigenaar is er geen sprake van een onvermijdbare omstandigheid. Tom en de jongens hadden alsnog teruggestuurd moeten/kunnen worden. Dit is ten onrechte niet gebeurd. Daarom moet Belvilla overgaan tot (gedeeltelijke) terugbetaling.”

Wilt u reageren of heeft u hulp nodig van de Ombudsman? Mail ons!

Meer nieuws uit Ombudsteam

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.