Rubriek Gezond?!:Welke producten zijn echt gezond? We zoeken het uit. Deze week: Vitaminewater

Wat is gezond?© Archieffoto

Hanneke van den Berg

Gezond eten is allang geen hype meer, maar een levenswijze die inmiddels diepgeworteld is in onze maatschappij. We kopen dus ook graag producten die pretenderen gezond te zijn voor ons lichaam. Maar kloppen die beweringen eigenlijk wel?

De schappen met mueslirepen in de supermarkt lijken iedere week wel groter te worden. Wit brood wordt steeds meer vervangen door donker brood met allerlei pitten en vergeten granen die opeens weer populair worden. En de pakken cornflakes en granola hebben allemaal wel een etiket waarop staat dat er heel veel vezels in zitten die supergezond voor ons lichaam zijn.

En dan hebben we het nog niet eens over de vele vignetten op producten die aangeven dat iets goed voor ons is. Zijn die allemaal wel gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek of heeft een slimme fabrikant die gewoon zelf verzonnen?

Op deze en andere vragen gaan we proberen antwoorden te vinden in onze nieuwe wekelijkse Fit-rubriek: Gezond!?

Ontwikkelaars van producten gaat zelden iets te ver. E-nummers worden vervangen door namen van ingrediënten die soms net zo weinig zeggen als het E-nummer zelf. En aangezien het woordje ’suiker’ veel mensen inmiddels danig afschrikt, zijn ze heel creatief op zoek gegaan naar andere benamingen die eigenlijk hetzelfde betekenen als suiker of zoetstof. Op internet zijn hele alfabetische lijsten te vinden met deze alternatieve benamingen. En zo ben je vaak onbewust een stuk ongezonder bezig dan de bedoeling was.

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.