Nationaal aftelmoment jaarwisseling op Museumplein in Amsterdam

ANP Producties | Bron: ANP

Het Museumplein in Amsterdam is dit jaar het decor van een centrale viering van de jaarwisseling en van het nationale aftelmoment naar 2021. De viering is onder andere live te volgen via AT5, en het nationale aftelmoment is live te zien op NOS NPO1. Het is vanwege de coronacrisis zeer waarschijnlijk dat er geen publiek bij de viering aanwezig kan zijn.

De viering is bedoeld om "samen stil te staan bij dit moeilijke jaar, maar ook bij de mooie en bijzondere momenten van samenwerking en naastenliefde in 2020", zo schrijft de gemeente. Ook wordt in het programma dat bestaat uit muziek, entertainment en dans, vooruitgekeken naar 2021. Het avondprogramma wordt afgesloten met "een alternatief voor traditioneel vuurwerk", dat nog ontwikkeld wordt.

"Ik ben blij dat we dit moeilijke jaar toch nog enigszins feestelijk kunnen afsluiten", zegt burgemeester Femke Halsema. "Iedereen heeft wel genoeg van dit jaar en smacht naar een goed en vooral gezond nieuw jaar. Er is hard gewerkt aan een toegankelijke oud- en nieuwviering in onze stad, die past in de huidige situatie en voldoet aan de coronamaatregelen. We kijken uit naar een veilige, spectaculaire en nieuwe vorm om de jaarwisseling te vieren."

Publiek

Ondanks dat er waarschijnlijk geen publiek bij de viering aanwezig kan zijn, kan als de situatie het toelaat wel een klein aantal Amsterdammers dat dit jaar een bijzondere bijdrage heeft geleverd worden uitgenodigd om de viering bij te wonen. Daarvoor zullen dan voorzorgsmaatregelen worden getroffen.

De viering begint om 22.30 uur en is live te volgen via AT5, TVNH en een onlinevideostream. De NOS doet vanaf circa 23.50 uur live verslag op NPO 1 van de viering in Amsterdam. Eerder op de avond wordt de aftelklok voor kinderen feestelijk gestart tijdens een kinderprogramma: de 'countdown ceremony'. Het Jeugdjournaal zendt dat moment live uit.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.