Sinterklaascadeau’s: Heel veel spelletjes en puzzels

Hanneke van den Berg

Natuurlijk mogen spelletjes en puzzels niet ontbreken op het verlanglijstje voor Sinterklaas. Die zijn er ook dit jaar weer volop. Een enkele is gekoppeld aan een tv-serie of boek of zijn een variatie op een klassieker, maar er zijn ook heel wat op zichzelf staande spellen die garant zullen staan voor avonden vol plezier.

Hou je van taal, dan ken je vast wel het tv-programma ‘De S.P.E.L. show’ met Astrid Joosten. Het is een heel aardig familiespel waarbij iedereen kan laten zien hoe vaardig hij of zij is met taal. (Just Games, 24,95 euro, vanaf tien jaar).

Het klassieke Pim Pam Pet heeft er een nieuwe telg bij: de Family editie. Dit kunnen volwassenen en kinderen spelen zonder dat de ouders makkelijk kunnen winnen, want er zijn drie soorten vragenkaarten die kinderen meer tijd en mogelijkheden bieden om de vraag als eerste te beantwoorden. Erg leuk om te doen. (Jumbo, 14,99 euro, vanaf zes jaar).

Ook Cluedo heeft een nieuw familied mogen verwelkomen. In Cluedo Leugenaarseditie moet je niet alleen als eerste zien te raden wie de moord waar heeft gepleegd en met welk wapen, maar moet je ook zo goed mogelijk liegen om de andere spelers te misleiden. Niet alle variaties op klassiekers zijn altijd even leuk, maar deze is dat zeker wel! (Hasbro, 31 euro, vanaf acht jaar).

Een van de meest originele nieuwe spellen is ‘Dodelijke dilemma’s, een spel vol zwarte humor dat de spelers onmogelijke keuzes laat maken. Een van hen is de conducteur van een op hol geslagen tram die moet kiezen welk van de twee sporen hij neemt. Overal liggen mensen of dieren die gespaard kunnen worden, dan wel overreden zullen worden. Tja, je moet van zwarte humor houden, maar erg grappig is het wel. (999 Games, 24,99 euro, vanaf 18 jaar).

Glasgow is tegenwoordig de grootste stad van Schotland en sinds de 18e eeuw is er natuurlijk heel wat aan de stad verbouwd en zijn er heel wat nieuwe gebouwen en huizen bijgekomen. In Glasgow, een spel voor twee personen, spelen beiden kooplieden die contracten tekenen en onroerend goed opkopen. Wie de grootste bijdrage aan de stad levert wint het spel. (999 Games, 19,99 euro, vanaf 10 jaar).

Jochem Myjer heeft met zijn Gorgels een hele rage ontketend. Zijn boeken vliegen de winkel uit en nu is er ook een Gorgels 3 in 1 box, waarin een memoryspel, een dominospel en een puzzel van 50 stukjes zitten. (Just Games, 19,95 euro, vanaf vier jaar).

Het leuke stapelspel Speedcups is er nu ook als basisspel met uitbreiding. Iedere speler krijgt vijf verschillend gekleurde bekers. De kaarten bepalen hoe ze naast of op elkaar moeten worden gezet. De snelste slaat op de bel en wint. (999 Games, 19,99 euro, vanaf zes jaar).

Natuurliefhebbers zullen veel plezier beleven aan het interactieve familiebordspel ‘BBC Earth Animals’. Je kunt het spel mét behulp van internet spelen en dan allerlei informatieve video’s bekijken of gebruik maken van de fotokaarten bij het spel en de computer dus uit laten staan. Geef het juiste antwoord, verzamel kaarten en probeer als eerste over de eindstreep te komen. (Identity Games, 29,99 euro, vanaf acht jaar).

In het prachtig vormgegeven spel Pendulum is iedere speler een machtig lid van een adellijke familie, die ernaar streeft om de ware heerser van Dünya te worden. Via vier overwinningssporen moet je vooruit proberen te gaan: macht, prestige, populariteit en legendarische prestaties. Degene die aan het einde laat zien dat hij het meest geschikt is om te regeren, wordt tot Tijdloze Heerser benoemd. (999 Games, 59,95 euro, vanaf twaalf jaar).

Puzzels zijn niet aan te slepen op dit moment, stond al in de media. Door corona willen meer mensen zich bezighouden met puzzelen. Zowel Jumbo, 999 Games als ook Ravensburger hebben talloze prachtige puzzels, maar een daarvan is wel heel bijzonder. Met de 3D puzzel Lamborghini kun je je eigen model van deze luxe wagen met echt draaiende wielen in elkaar puzzelen. (Ravensburger, 30,95 euro, vanaf acht jaar).

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.