Vier aanhoudingen rondom anti-Zwarte Pietprotest in Venlo

ANP Producties | Bron: ANP

De politie in Venlo heeft zaterdagmiddag vier mensen aangehouden die afkwamen op een protest van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) op het Museumplein. De arrestanten maakten deel uit van een groep van zo'n tweehonderd personen die een tegengeluid wilden laten horen.

Twee van hen werden volgens de politie gepakt voor mishandeling, een voor belediging en een voor openlijke geweldpleging.

Volgens de gemeente waren er zo'n honderd aanhangers van KOZP op het plein. De politie was ter plaatse om de twee groepen gescheiden te houden. Toen het tot ongeregeldheden kwam, waarbij met eieren en vuurwerk werd gegooid, greep de politie in en voerde de mobiele eenheid een charge uit.

Goede voorbereiding

Een ME-bus reed hierbij tegen een scootmobiel aan die omviel. De vrouw die erop zat is naar een politiewagen gebracht voor controle. Ze raakte niet gewond. De politie biedt haar een bloemetje aan en de schade wordt vergoed.

De burgemeester van Venlo, Antoin Scholten, is tevreden over het verloop: "Het is een goede keuze geweest om tot het laatste moment de locaties van de demonstraties niet prijs te geven. Dankzij een goede voorbereiding hebben zich geen noemenswaardige ongeregeldheden voorgedaan."

In de ochtend was er ook al een pro-Zwarte Pietdemonstratie op het Flujasplein, die rustig verliep.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.