Sinterklaascadeau’s: Lekker veel nieuwe spellen en mooi vormgegeven speelgoed

Hanneke van den Berg

Het is voor Sinterklaas ieder jaar weer moeilijk mooie spellen en fijn speelgoed te vinden voor kinderen die al zo veel hebben. Maar zijn Pieten hebben veel goede ideeën. We mogen ze met jullie delen.

Er zijn gelukkig weer lekker veel nieuwe spellen dit jaar en ook mooi vormgegeven speelgoed. Vaak van kunststof, maar ja, Elsa (van de kaskraker ‘Frozen’) op een speelgoedpaard, die komt niet vanzelf vooruit. Dus is de elektronica in plastic verstopt.

Frozenfans zullen uitzinnig zijn van vreugde met Elsa en haar paard Nokk, dat eigenlijk een watergeest is, met een kracht die zo groot is als die van Elsa zelf. De geest kan door het water gaan en over land lopen. En zijn de batterijen op, dan laat je de geest galopperen met je hand. (Hasbro, 71,95 euro, vanaf 3 jaar)

Ook Fur Real friends zullen weer opgetogen zijn, want de familie van dieren met de zachte pels en zijn vele geluiden en reacties is weer een telg rijker met kangaroo Mama Josie. Ze heeft drie baby-kangaroos in haar buik, reageert op je stem en is gewoon té schattig voor woorden. Door de uitstekende interactieve mogelijkheden (wel 70 verschillende geluiden en reacties) is dit echt een speelkameraadje voor een kind. (Hasbro, 69,95 euro, vanaf vier jaar)

Toch blijft houten speelgoed nog steeds ook heel mooi. Wie liever geen kunststof speelgoed aan zijn kinderen geeft, zou eens kunnen kijken naar de tractor van Lilliputiens (34,99 euro, vanaf 2 jaar). Deze is gemaakt van beukenhout en neopreen. De koe Rosalie (die de tractor ’bestuurt’) en de twee varkens die ze terug moet brengen naar het erf, zijn ook van hout. Deze tractor zet de fantasie van de peuter en kleuter volop aan het werk.

Superschattig is ’Mijn eerste boerderij’ van Lilliputiens (54,99 euro, vanaf 18 maanden). De dieren, de boer én de boerderij zelf zijn superzacht en de beesten zijn niet alleen heerlijk knuffelbaar, maar ook heel mooi vormgegeven.

De Tobi smartwatch is een bijzonder grappig stukje speelgoed voor kinderen van vier tot pakweg acht jaar. Je kunt hem, net als een Tamagotchi, het virtuele huisdier dat eind jaren negentig van de vorige eeuw een hit was te eten geven. Maar Tobi kan natuurlijk veel meer, want de techniek is niet stil gaan staan. Je kunt met hem praten, hem laten slapen, je kunt hem als horloge gebruiken, maar ook als stappenteller, je kunt er foto’s en video’s mee maken en berichtjes sturen naar iemand anders die ook een Tobi heeft. (Little Tikes, 49,99 euro).

Is je kind meer een knutselkind en geen elektronica-fan? Met BlaZeLets kun je zelf heel mooie armbandjes maken. Je doet poeder in de vormpjes in de kleur die je mooi vindt, druppelt er wat water overheen, versiert het met glitters en maakt er een armband van. Natuurlijk zijn er koordjes en sluitingen in de doos te vinden. (Ravensburger, 34,99 euro, vanaf zes jaar).

Heel apart nieuw speelgoed is de interactive Video Globe. Deze wereldbol staat op een stuk elektronica dat je kunt bedienen met een speciale pen. Je klikt een land of een stad aan en krijgt een van de vele prachtige video’s van de BBC te zien. Maar dat is natuurlijk niet alles. Je leert over bijzondere plekken, ontdekt hoe dieren leven, welke talen overal ter wereld gesproken worden en leert van alles over valuta en geologie. Daarnaast kun je je kennis testen met een superquiz, kun je raadsels oplossen en een wereldreis maken door steeds nieuwe vragen te beantwoorden. Zo wordt aardrijkskunde wel heel erg leuk. (VTech, 91,99 euro, vanaf zeven jaar).

Veel jongens en meisjes willen later graag politieman/vrouw of brandweerman/vrouw worden. Voor de kinderen die later graag branden willen gaan blussen is de 2 in 1 brandweerwagen een heel leuk cadeau. Dit is niet zomaar een auto, maar een wagen die je kunt veranderen in een brandweerkazerne. Het biedt kinderen volop de mogelijkheid hun eigen fantasie aan het werk te zetten, maar heeft ook nog een leuk extraatje: de Magic Point. Als je de poppetjes Bob en Benthe op het Magic Point zet, hoor je hun vrolijke reacties. Je kunt er ook nog extra poppetjes bij kopen, maar Bob en Benthe zullen al voor genoeg plezier zorgen. (VTech, 49,95 euro, vanaf een jaar).

Op veel verlanglijstjes van kinderen zal Sinterklaas dit jaar producten van L.O.L. Surprise tegenkomen. De Outrageous Millennial Girls, ofwel, de O.M.G. zijn al tijden niet aan te slepen. En het moet gezegd: de ontwikkelaars van dit speelgoed hebben buitengewoon veel fantasie en creativiteit gebruikt bij de allernieuwste toevoegingen. Zoals de O.M.G. vliegtuigspeelset, die in de Remix-serie is bedacht. Dit vliegtuig, dat in een enorme doos verpakt zit, bevat wel 50 verrassingen, zoals een serveerwagen, rolkoffers, nekkussens, dekens, een tijdschrift, kortom alles wat de O.M.G. nodig hebben om een reis in het vliegtuig in alle luxe te kunnen doorstaan. De doos bevat niet alleen een vliegtuig, maar ook een auto om hen naar de bijgevoegde opnamestudio te brengen en een aparte cabine om de opnames te mixen. (L.O.L. Surprise!, 94,99 euro, vanaf zes jaar)

De poppen zijn allemaal los verkrijgbaar. Een van hen is Kitty K. Deze dame weet alles van mode en met alle extraatjes die deze doos bevat kunnen kinderen haar helemaal klaarmaken voor haar optreden of volgende selfie en haar naar de muziek laten luisteren waar ze zo van houdt. (L.O.L. Surprise! O.M.G. Remix doll, 41,99 euro, vanaf zes jaar)

De hele serie is uit te breiden met de gloednieuwe Hair Flip poppen, die allemaal een verrassend kapsel hebben en die je moet helpen met hun muziek. Er zijn twaalf Hair Flip-poppen en om je eigen ’boombox’ te maken voor de muziek moet je twee verpakkingen van Hair Flip-poppen en een doosje met Remix Pets aan elkaar klikken. (L.O.L. Surprise! Remix Hair Flip-pop, 19,99 euro en L.O.L. Surprise! Remix Pets, 15,99 euro)

Kinderen die van L.O.L. Surprise poppen houden, kennen natuurlijk ook de Na! Na! Na! Surprise serie. De 3 in 1 Backpack Bedroom bevat niet alleen een pluizige rugzak vol verrassingen, zoals een uitklapbaar bed en een kast met echt werkende lades, maar ook natuurlijk een prachtig uitziende pop. (Na! Na! Na! Surprise!, 44,99 euro)

Een blijvertje in speelgoedland is Play-Doh. Zo is er nu de heuse chocoladefabriek, waarmee je met de bijgevoegde potjes klei chocolaatjes kunt maken. Natuurlijk niet om op te eten, maar je kunt er wel heerlijk winkeltje mee spelen. (Hasbro, 32,99 euro, vanaf drie jaar).

Daarvoor heb je ook een kassa nodig. In deze doos zit niet alleen een kassa, maar ook klei om je eigen geld en boodschappen te fabriceren, want alleen van chocolade kan een kind natuurlijk niet leven. (Hasbro, 20,99 euro, vanaf drie jaar).

We kennen natuurlijk allemaal wel de klassieker Dr. Bibber. U weet wel, dat lijf vol botjes die je er met vast hand moet zien uit te vissen. Nu is er ook ’Dr. Bibber Dierenarts’. Als echte arts moet je de voorwerpen die de ondeugende hond naar binnen heeft gewerkt veilig uit zijn lijf zien te krijgen zonder dat de zoemer gaat. (Hasbro, 26,99 euro, vanaf zes jaar).

Voor de kleintjes is ’Ik leer symmetrie’ hartstikke leuk speelgoed. In het handige koffertje zitten allemaal vormpjes en een spiegel. Kies een kaart en leg de vormpjes op het speelvlak. Met behulp van de spiegel verschijnt het hele figuur. Goed voor urenlang speelplezier (Jumbo, 24,99 euro, vanaf vijf jaar).

Iets oudere kinderen die van experimenteren houden zullen vast dol zijn op de Gravitrax Starterset/Vertical. Met deze dubbele doos kun je banen bouwen en balletjes laten rollen en zo leren hoe de zwaartekracht werkt en hoe je daarmee kunt experimenteren. De uitbreidingsmogelijkheden zijn eindeloos. (Ravensburger, 64,99 euro, vanaf acht jaar).

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.