Sinterklaas is uit zijn doen, omdat hij de intocht in Castricum mist: ’Ik heb de hele dag op m’n klokje gekeken’

Sinterklaas steekt een kaarsje op in de Pancratiuskerk in Castricum.

Sinterklaas steekt een kaarsje op in de Pancratiuskerk in Castricum.© foto ronald goedheer

Ellen de Boer
Castricum

Sinterklaas is uit zijn doen, omdat hij maar weinig kan ondernemen in Castricum. Geen intocht, geen feesten, geen huisbezoeken. Ook de Sint werkt voornamelijk vanuit huis in coronatijd.

Elk jaar worden Sint Nicolaas en zijn pieten groots onthaald in Castricum. ,,Dan vliegen we héél snel na de intocht op tv met de helicopter naar Castricum. Daar kunnen we op het zweefvliegveld landen. In een koets met twee Friese paarden rijden we vervolgens naar Winkelcentrum Geesterduin’’, steekt Sinterklaas enthousiast van wal aan de telefoon. ,,Ik maak een hele rondrit door het dorp, open de Sintkamer door een lint door te knippen en zet dan alvast mijn reiskoffer binnen. Daarna gaan we naar de kerk en als we er bijna zijn, luiden de klokken’’, mijmert de Goedheiligman over voorgaande jaren.

Het klapstuk van de intocht zijn de twee shows in de Pancratiuskerk. ,,Dan zitten er twee keer duizend mensen in de kerk. Ahoy in het klein’’, zegt de Sint trots. ,,Dan word ik binnengereden in een boot op steigerwielen en zingt iedereen ’Sinterklaasje kom maar binnen....’. Op het altaar staat mijn zetel. Daar wachten de burgemeester en de spreekstalmeester mij op’’, vertelt de Sint over de enorme ontvangst in Castricum. De Sint houdt van het dorp, met heel zijn hart.

Kaars

Als de feesten zijn afgelopen en de kerk netjes is aangeveegd, neemt Sinterklaas een moment voor zichzelf. ,,Dan ben ik alleen, achter in de kerk en steek een kaars aan. Voor alle overledenen en mensen die ziek zijn. Voordat ik wegga, doe ik op mijn knieën een gebed en komen de tranen. Van emotie. Dat raakt me. Dat geeft me zoveel kracht en voldoening’’, vertelt Sinterklaas.

Dit jaar was dat allemaal niet. Dus liep Sinterklaas een beetje met zijn ziel onder zijn arm. ,,Na de intocht op tv wilde ik wat klusjes doen in het Sinthuis op Soestdijk, maar ik heb de hele verdere dag op m’n klokje gekeken en dacht steeds: ’Nu zou ik dit doen en nu zou ik dat doen’.’’

In cognito

Dat ging natuurlijk niet, dus stuurde de hoofdpiet Sinterklaas er opuit om in Castricum wat lekkers te halen. Op de fiets, in cognito, in zijn gewone kloffie - ja, Sinterklaas draagt ook wel eens een spijkerbroek - reed hij naar de banketbakker in het dorp. Toen hij voorbij zijn gebruikelijke Sintkamer in Castricum fietste, werd hij staande gehouden. ,,Ik was zo verrast. Meneer, u moeten we hebben.’’ Daar stonden de dames van de Creatieve Wieven die elk jaar een logeerkamer voor de Sint inrichten. Zij hadden hem ondanks zijn normale outfit herkend en hij mocht toch het lint doorknippen, even binnen kijken en zelfs op de zetel zitten. ,,Vrijdagavond hebben we er een filmpje opgenomen dat ik mijn mantel uitdoe en in bed stap. Waar is dat filmpje ook alweer te zien?’’, vraagt Sinterklaas even snel aan de hoofdpiet, terwijl hij nog aan de telefoon is. ,,Op de Facebookpagina van Je bent Castricummer als.. en die van de Creatieve Wieven. De komende weken zal ik wel vaker, onaangekondigd, in mijn kamer in Castricum zijn’’, voorspelt hij.

Filmpje

Deze Sinterklaastijd vergt een andere inzet. De Goedheiligman nam een filmpje op voor een zieke inwoonster die hij al jaren kent en vierde een online Sinterklaasfeest bij GP Groot. Komende zaterdag is hij op de lokale televisie van Castricum en kunnen kinderen vragen aan hem stellen.

Aan één traditie in het dorp wilde Sinterklaas niet voorbij gaan. ,,Ik wilde naar de kerk, dus heb ik de koster gebeld. Ik wílde een kaarsje branden. De koster vond het een goed idee en heeft de deur vandaag voor mij opengedaan.’’

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.