Cas Dijkstra (19) zette de knop om en krijgt nu de kans in het betaald voetbal

Cas Dijkstra plaatst de bal namens Telstar: ,,Door heel hard te werken elke dag, en een beetje geluk, heb ik hier nu een contract.”© Foto Orange Pictures/Hans van der Valk

Cas Broxterman
Velsen-Zuid

Vaak genoeg had Cas Dijkstra zijn droom om prof te worden kunnen opgeven. Weggestuurd bij Volendam, een rampjaar bij Hollandia. Maar nu hij week in week uit minuten maakt in het eerste van Telstar, weet hij één ding zeker: ,,Ik wil alles eruit hebben gehaald wat erin zit.”

De negentienjarige Dijkstra miste dit seizoen pas twee wedstrijden bij Telstar. Drie keer stond hij basis, acht keer viel hij in. Elke minuut die hij speelt, is voor hem weer de bevestiging dat hij de goede keuze maakte.

,,Het moment dat ik na een training van Hollandia A1 een uitnodiging van NEC te zien kreeg, zei ik tegen mezelf: zie je wel? Ze zien het tóch in me zitten. Ik moet wel zeggen: ik kon het eerst bijna niet geloven. Dat je in de C1 wordt weggestuurd bij FC Volendam, bij Hollandia op de bank zit en via de B1 en de A1 toch weer zo’n uitnodiging krijgt. Vanaf dat moment is het balletje weer gaan rollen.”

,,Op straat heb ik mijn uren gemaakt. Dat betaalde zich dan weer uit in de kleine ruimtes op het veld. Als je dat leuk vindt en het elke dag voor jezelf kunt opbrengen, dan ontwikkel je vanzelf de kwaliteiten waarmee je gaat opvallen.”

Genoeg om een uitnodging van NEC te krijgen. ,,Ik heb een paar keer meegetraind, maar uiteindelijk was dit het niet voor mij. Ik kwam helemaal uit Hippolytushoef. Ze vonden me daar goed genoeg, maar de gedachte om op die leeftijd naar Nijmegen te gaan was voor beide partijen niet fijn. Via NEC ben ik uiteindelijk wel met Ronnie van Es, een zaakwaarnemer, in contact gekomen. Hij bood mij een kans bij Telstar.”

,,Op profniveau trainen had ik nog nooit gedaan. Zo’n groot verschil. Maar ik kreeg een bal aan de zijkant en schoot hem met links in de kruising. Dan valt alles dus precies goed. Zo zie je maar. Ik kwam hier als zeventienjarige, in eerste instantie als amateur. Door heel hard te werken elke dag, en een beetje geluk, heb ik hier nu een contract.”

Meer nieuws uit Telstar