Grillig verloop coronabesmettingen in de IJmond

© foto ANP

Ellen de Boer
IJmond

Het aantal coronabesmettingen in de IJmond laat een grillig beeld zien. Terwijl in Velsen het aantal positief geteste mensen toeneemt, nemen de virusdeeltjes in het rioolwater af. In Beverwijk is dat precies andersom. Dit is af te leiden uit het Coronadashboard van de Rijksoverheid.

Van 21 Velsenaren is zondag gemeld dat ze positief zijn getest op Covid-19. Een deel van de meldingen zijn positieve tests van eerdere dagen die later zijn doorgegeven. Over de afgelopen dagen is een ziekenhuisopname geweest.

Net als de landelijke cijfers laten die van Velsen een stijging zien. Na een dip op 17 november gaat de curve van positieve besmettingen weer omhoog. Op 17 november was het aantal postief geteste inwoners 7,3 per 100.000 inwoners en op zondag was dat 30,6.

Het gemiddeld aantal virusdeeltjes dat in het rioolwater wordt aangetroffen, is wel aan het dalen. De gemiddelde waarde van maandag 9 tot en met zondag 15 november is 520,04 virusdeeltjes per 100.000 inwoners. Een week eerder zat het aantal nog boven de 700. Ondanks de daling ligt het gemiddelde nog wel hoger dan in de hele regio Kennemerland (Castricum uitgezonderd).

Trend

In Beverwijk is de omgekeerde trend zichtbaar. Op zondag werden zeven positief geteste Beverwijkers gemeld. Hoewel de curve van positieve besmettingen in een grillige lijn daalt, stijgt het aantal virusdeeltjes in het rioolwater. Van maandag 9 tot en met zondag 15 november waren dat er 901,48 per 100.000 inwoners. Een week ervoor waren het 629,98 virusdeeltjes en begin november lag het getal onder de 300.

Heemskerk heeft zondag acht nieuwe coronabesmettingen gemeld. Na een daling in de curve op 17 november, steeg de lijn drie dagen later naar 71,5 besmette personen per 100.000 inwoners. Op zondag was de lijn weer gezakt naar 20,4 besmette personen per 100.000 inwoners.

In Uitgeest zijn op zondag zeven besmette inwoners gemeld. Uitgeest kent hoge pieken en diepe dalen in de curve van besmettingen. Waren er op zaterdag slechts 7,3 positieve besmettingen per 100.000 inwoners, op zondag steeg het aantal naar 51,2.

Castricum telde op zondag 15 nieuwe Covid-besmettingen. In Castricum liet de curve een daling zien op 18 november, maar ook hier lopen de besmettingen weer op. De piek van zaterdag is op zondag afgezwakt met 41,7 besmettingen per 100.000 inwoners. Al een dikke maand telt Castricum geen ziekenhuisopnames.

Heemskerk, Uitgeest en Castricum heeft geen cijfers over virusdeeltjes in het rioolwater.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.