Beverwijks college geeft klap op herinrichting fietsstraat Westerhoutweg
Ontwerp herinrichting van het noordelijk deel Westerhoutweg.© beeld gemeente beverwijk
De herinrichting van de Westerhoutweg in Beverwijk is definitief vastgesteld, laat het Beverwijkse college van burgemeester en wethouders weten.
De herinrichting is onderdeel van de doorfietsroute in de IJmond. Zoals de planning er nu uitziet, beginnen de werkzaamheden in het voorjaar van 2021.
De Westerhoutweg wordt een fietsstraat. Hierdoor wordt het brede tweerichtingenfietspad vanaf het Westerhoutpark doorgetrokken. Vanaf het fietspad Holland op zijn Smalst, dat breed genoeg is om te voldoen aan de eisen van een doorfietsroute, tot aan Westerhoutweg 20 wordt de weg alleen toegankelijk voor fietsers. De woningen die aan kant van de Zeelaan/Vondellaan staan, blijven wel met de auto bereikbaar.
Rood asfalt
Op de fietsstraat komt rood asfalt, met aan weerszijden klinkers. Deze uitvoering is vergelijkbaar met de Groenelaan. Bij de toegangsweg naar de kinderboerij komt een drempel. Om de fietsstraat te kunnen aanleggen, wordt de greppel tussen de Westerhoutweg en de Smaeckkamer gedempt. Langs de fietsroute komen een voetpad en ook meer parkeervakken. De haag langs het pad wordt vervangen.
(Tekst gaat door onder de foto)
Ontwerp herinrichting van het zuidelijk deel Westerhoutweg.© beeld gemeente beverwijk
Tussen 11 mei en 19 juni konden bewoners van de Westerhoutweg en inwoners van de gemeente hun reactie geven op het ontwerp van de fietspad. De gemeente Beverwijk heeft daarnaar geluisterd en het ontwerp aangepast. Zo is er nu gekozen voor een doorgaand voetpad naast de fietsstraat, een drempel bij de kinderboerderij en extra parkeervakken.
Meevaller
Door deze aanpassingen valt de aanleg van de fietsstraat ongeveer 95.000 euro hoger uit, maar de gemeente heeft een financiële meevaller. Beverwijk krijgt voor de aanleg van de rotonde op het kruispunt Warande/Zeestraat meer subsidie van de provincie Noord-Holland. Door in te schrijven op een nieuwe, gunstiger subsidieregeling krijgt de gemeente niet 792.000 euro maar 1.167.000 euro subsidie. Een deel van dat bedrag kan worden gebruikt voor de Westerhoutweg.
Samen met de gemeenten Velsen, Heemskerk en Haarlem werkt Beverwijk aan de doorfietsroute. Dat is een directe verbinding met zoveel mogelijk voorrang voor fietsers, vlak asfalt, weinig obstakels en weinig hinder van ander verkeer. Hierdoor fietsen inwoners snel en makkelijk van en naar hun bestemming. De gemeenten hopen hiermee dat inwoners hun auto vaker laten staan. De doorfietsroute wordt voor 75 procent gesubsidieerd door de provincie Noord-Holland.