Trump bij G20-top: klimaatverdrag van Parijs 'zeer oneerlijk'

ANP Producties | Bron: ANP

De zittende Amerikaanse president Donald Trump heeft de internationale overeenkomst tegen de opwarming van de aarde omschreven als "zeer oneerlijk en eenzijdig". Het doel van het klimaatverdrag van Parijs was om "de Amerikaanse economie te doden", zei Trump in een videoboodschap die zondag op de G20-top werd getoond.

De Verenigde Staten trokken zich onder zijn leiding terug uit de overeenkomst om geen "miljoenen Amerikaanse banen en miljarden dollars" te verliezen aan de "ergste vervuilers ter wereld", zei hij.

Trump verklaarde dat zijn regering ook zonder "eenzijdige internationale overeenkomsten" veel heeft gedaan om het milieu te beschermen. Trumps standpunt was in directe tegenspraak met dat van alle andere leidende economische landen op de top, die het klimaatverdrag van Parijs hebben ondertekend en zich voor klimaatbescherming sterk maken.

Presidentsverkiezingen

Volgens prognoses van Amerikaanse media verloor de Republikein Trump de presidentsverkiezingen van 3 november. De Democratische verkiezingswinnaar Joe Biden heeft al aangekondigd dat de VS onder zijn leiding weer zullen toetreden tot het verdrag van Parijs. Biden wordt op 20 januari beëdigd als de nieuwe president van de VS.

De door gastheer Saudi-Arabië georganiseerde G20-top vond plaats als videoconferentie vanwege de coronapandemie. Samen vertegenwoordigen de leden van de G20 meer dan 85 procent van de wereldwijde economische output en twee derde van de wereldbevolking.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.