Politiegeweld bij protesten tegen Loekasjenko in Wit-Rusland

ANP Producties | Bron: ANP

Duizenden mensen hebben ondanks politiegeweld voor de vijftiende zondag op rij vreedzaam geprotesteerd tegen de Wit-Russische leider Aleksandr Loekasjenko. In de hoofdstad Minsk verzamelden de demonstranten zich zondag eerst in hun woonwijken en vormden daarna protestmarsen met de historische wit-rood-witte vlaggen.

De politie begon al aan het begin van de bijeenkomsten mensen op te pakken. Mensenrechtencentrum Wesna publiceerde de namen van de arrestanten. Op elk van de laatste twee zondagse demonstraties waren er ongeveer duizend arrestaties. Ook in andere steden riepen mensen opnieuw op tot het aftreden van Loekasjenko.

De autoriteiten stuurden honderden ordehandhavers van het ministerie van Binnenlandse Zaken en het leger naar Minsk. Gevangenenbusjes, waterkanonnen en ander zwaar materieel stonden klaar. De grote pleinen van de hoofdstad waren afgezet met metalen barricades. De autoriteiten vertraagden het mobiele internet en blokkeerden ongeveer tien metrostations om massale bijeenkomsten te voorkomen.

Mars tegen het fascisme

Deze keer werd de demonstratie officieel aangekondigd als 'Mars tegen het fascisme'. De organisatoren reageerden daarmee op de laatste beschimpingen van Loekasjenko dat ze fascisten waren.

De protesten van de democratiebeweging duren al meer dan drie maanden. De beweging roept ook op tot een einde aan het politiegeweld tegen vreedzame demonstranten, de vrijlating van alle politieke gevangenen en nieuwe verkiezingen.

Loekasjenko claimt de overwinning bij de presidentsverkiezingen op 9 augustus met 80,1 procent van de stemmen. De oppositie ziet burgerrechtenactiviste Svetlana Tichanovskaja als de winnaar van de verkiezingen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.