Demonstranten steken parlement Guatemala in brand

ANP Producties | Bron: ANP

Honderden Guatemalanen hebben zaterdag het parlement van Guatemala in brand gestoken om te protesteren tegen de begroting voor 2021. Het Rode Kruis van Guatemala behandelde mensen die bedwelmd waren door rook, aldus een woordvoerder van de organisatie.

Tijdens de aanval door de betogers was het gebouw leeg. De politie kon de relschoppers uiteen drijven en de brandweer heeft het vuur geblust. Het is niet duidelijk hoe groot de schade aan het gebouw is.

De demonstranten eisten het vertrek van president Alejandro Giammattei. Ze houden hem verantwoordelijk voor het goedkeuren door het parlement van de omstreden begroting die tot een flinke staatsschuld leidt. Volgens de oppositie gaat het geld uit de begroting vooral naar grote infrastructuurprojecten, en niet naar de strijd tegen armoede en ondervoeding in het land.

Kort daarvoor had de vicepresident van het land, Guillermo Castillo, president Giammattei aangespoord om met hem af te treden, voor "het welzijn van het land". "Voor het welzijn van het land heb ik hem gevraagd om samen ons ontslag te presenteren", zei Castillo in een bericht dat via sociale media werd verspreid.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.