Elf miljoen coronasteun voor honderd Noord-Hollandse musea, podia, bibliotheken, festivals en andere culturele instellingen

Steun gaat onder meer naar Stichting Zaansche Molen, waarvan molens zijn op de Zaanse Schans.© Pascal Fielmich

Peter Schat
Haarlem

Het Cultuurgebouw in Haarlemmermeer, Spant in Bussum, Vereniging De Zaansche Molen en Stichting Texels Museum krijgen forse bedragen om de impact van corona het hoofd te bieden. In totaal honderd culturele instellingen in Noord-Holland krijgen van de provincie en de gemeenten dik elf miljoen euro coronasteun.

Dat maakte gedeputeerde Zita Pels (Financiën) dinsdag bekend. Genoemde vier krijgen bedragen van dik vier ton tot bijna een miljoen. Zij horen bij de dikkere vissen in de rij.

Er zijn er ook die bescheidener steun ontvangen. Bibliotheek Kennemerwaard in Bergen 2.000 euro, Luchtoorlogmuseum Crash 2.500 euro en Stichting Chamber Music Weesp 3.200 euro bijvoorbeeld.

Pels bewondert ’ het geduld, de creativiteit en vooral het doorzettingsvermogen’ van de instellingen. ,,De sector doet er alles aan om binnen de huidige mogelijkheden publiek te blijven ontvangen.’’ Van elk bedrag dat de honderd instellingen krijgen neemt de provincie 65 procent voor haar rekening en de betrokken gemeente 35. Die zijn bij elkaar bijna vier miljoen kwijt aan het steunpakket, de provincie dus ruim zeven.

Het geld wordt verdeeld onder 35 musea, zeventien (pop-)podia, zeven bibliotheken, zes festivals en 35 andere culturele instellingen.

Voor de zomer stelde de provincie een fonds in met ruim tien miljoen euro. Er blijft nog 3,5 miljoen euro inzitten voor volgend jaar.

Pels: ,,Duidelijk is dat de nood zich uitstrekt over de volle breedte van de culturele sector en dat die nood in 2021 er nog steeds zal zijn, en misschien nog wel hoger is. De gemeenten en provincie zetten het resterende budget in om de vervolgschade bij culturele instellingen in de eerste helft van 2021 te beperken. De focus zal liggen op de middelgrote podia en musea.”

Kijk hier voor een overzicht van alle Noord-Hollandse instellingen en de bedragen die zij aan steun ontvangen.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.