Wat Greet over seks wist, kwam uit de boekjes | Over Liefde

© Foto 123RF

Yanaika Zomer

Een ontmoeting, een kus, een breuk of een gesprek, alles kan een keerpunt in de liefde zijn. Yanaika Zomer gaat op zoek naar onze diepere zielenroerselen. Greet is heel duidelijk: ze is klaar met de liefde.

Voor Greet hoeft het niet meer. Liefde, relaties, de hele santenkraam, het is afgelopen. Verbitterd is ze allerminst, maar een man komt er niet meer in. „Óf ze liegen of ze denken alleen maar aan seks.

Ik heb er gewoon geen vertrouwen meer in. Veel te veel vreemde vogels gezien, te beginnen bij de vader van mijn kinderen. Ik heb het veertien jaar met hem uitgehouden, maar eigenlijk alleen voor hen.

Toen ik verliefd op hem werd - een cafeetje, een drankje - was dat vooral omdat hij in mijn ideaalbeeld paste. Donker haar, bruine ogen, een pracht van een man. Helemaal de verkeerde redenen natuurlijk. Maar wist ik veel? Niemand vertelde je toen iets over de liefde, laat staan over seks.

De eerste jaren gingen nog wel, maar hij werd steeds dwingender. Als ik ergens iets van vond, dan was ik aan het zeuren. Mijn mond houden, moest ik. Een mening mocht ik niet hebben. Daarbij werd hij steeds opdringeriger. Elke dag moest en zou hij seks. Ik wilde niet, zeker niet elke dag. Als je met iemand vrijt en hij is lief voor je, kun je het vast fijn hebben. Maar het was niet fijn. En wat ík graag wilde, kon hem niet schelen.

Alles wat ik over seks wist, kwam uit de boekjes die mijn moeder me gegeven had. In het kort stond daarin dat je moest wachten tot je getrouwd was. Wat daarna de bedoeling was, stond nergens beschreven. Achteraf denk ik dat ook hij geen idee had. Hij vond gewoon dat hij er recht op had. Op een gegeven moment lag ik elke avond rillend in bed te hopen dat ik die avond niet hoefde.

Ik had natuurlijk veel eerder bij hem weg moeten gaan. Maar ja, je hebt kinderen. Ik wilde ze hun vader niet ontnemen. Dat is ook liefde. Ik heb het uitgezeten tot het echt niet meer ging. Daarna ben ik in therapie gegaan. ’Greet’, zei de therapeut. ’Jij mag gewoon jezelf zijn.’ Ik heb daar zo om gehuild. Ik had nooit geleerd dat ik ertoe deed. ’Niemand heeft iets over jou te zeggen’, zei ze. ’Behalve jij.’

Ik heb nog wel een tijdje gedacht dat ik misschien iemand tegen zou komen. Iemand die goed voor me zou zijn. Ik ging daten. Maar goede God, wat zitten er gekke figuren bij. Mijn eerste date was met een man die het café binnenkwam en op een appeltje stond te knagen. Dat vond ik zo raar. Zo kom je toch niet een café binnen? We hebben heel even gepraat, maar volgens mij interesseerde het hem geen fluit. Ik ben maar weggegaan.

Er was er ook één waarmee ik had afgesproken in een wegrestaurant aan de A9. Ik herkende hem haast niet van zijn profiel. Bleek zijn foto 15 jaar oud te zijn. Ik zei: ’Wat flik je me nou? Op die foto heb je een dikke bos haar, maar in het echt heb je drie sprietjes. Als je nu al begint met liegen, laat dan maar zitten.’

Oh, en er was nog die ene die de wekker zette voor de seks. Een half uur mocht het duren. ’Heb je soms nog meer op het programma?’, vroeg ik. Die heb ik dus de deur gewezen. Ik kwam mannen tegen die meteen op de eerste date over seks begonnen. Eentje wilde me vastbinden, een andere hield van wurgseks. Jeetjemina zeg, kunnen we niet eerst even een vriendschap opbouwen?

De laatste was iemand die echt lief voor me was. We gingen samen graag naar een bluescafé. Een beetje leuk doen, arm om me heen, een potje zoenen. Maar een kennis van me kwam daar ook. Ze kenden elkaar uit de buurt. ’Greet, die man is getrouwd’, vertelde hij later. Ik wist niet wat ik hoorde! Toen ik hem confronteerde stond hij een beetje naar zijn schoenen te staren. Ik was zo kwaad. ’Je liet me gewoon verliefd op je worden’, zei ik. Maar bij zijn vrouw weggaan, ho maar. Een paar jaar later is hij alsnog gescheiden. De hufter.

Ik ben er klaar mee kortom. Al die leugens en dat gedoe, dan blijf ik liever alleen. Nou ja, met mijn katten dan. Lief en eeuwig trouw. Meer heb ik niet nodig.”

Wil jij iets kwijt Over Liefde? Mail naar yanaika@mediahuis.nl

Lees hier meer Over Liefde

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.