Column Brussels Blik: Housen op de slauzen van Aimauden

© Foto Heleen Vink

Joris Brussel

De verbazing, verontwaardiging en hilariteit; het is allemaal een beetje geland. En ik ben inmiddels best content met de naam van de nieuwe zeesluis in IJmuiden.

De wereldwijde faam die de sluis moest krijgen, is al behaald door de ’viral’ gaande parodieën op de naam-onthulling. En dat buitenlanders moeten wennen aan de lastige ui-klank biedt toeristische kansen. Op hoogte van Sluis Haven Informatie Punt (SHIP) - ook zo lekker concreet - was voorheen horecagelegenheid ’Club Op de Sluizen’ gevestigd. Ik ben er nooit geweest, maar ik betreur nog steeds de afwezigheid van haar themafeest met de iconische titel: ’Housen op de sluis’. Of in de IJmuidense volksmond: „Housen op de slauzen.” Poëzie van grensoverschrijdende allure. Friso Huizinga en collega-city marketeers; organiseer straks alsjeblieft een internationaal Housen op de Slauzen-festival op de Zeeslaus Aimauden.

Ik las wetenschappelijke en journalistieke analyses over de totstandkoming van de sluisnaam. Maar ik ben het vooral eens met de oproep van cabaretier Pieter Derks om het beestje voortaan bij de naam te noemen. ’Zeesluis IJmuiden’ als naam voor de nieuwe zeesluis in IJmuiden is hier immers het ultieme voorbeeld van.

Zo stel ik zelf voor: noem vegetarisch gehakt gewoon tofu en een lelijke baby geen lieve maar een lelijke baby. Of zeg in dat geval niets.

Ik hoop dat de gemeente Uitgeest meeleest. Want daar is mijn advies hard nodig. Inwoners hebben daar nu drie klikobakken om afval beter te scheiden. Men moet vervolgens betalen voor het legen van de zwarte bak. Idee is dat je per leging betaalt, waarbij je blijkbaar zelf bepaalt hoe vaak je hem laat legen. Uit angst dat mensen restafval in de groene bak gaan verstoppen, komt er mogelijk een ’afvalcoach’. En nee: Sonja Bakker wordt niet ingevlogen om mensen minder te laten eten om minder afval te produceren. Een afvalcoach snuffelt in je afval om te ontdekken of je niet sjoemelt. Dat is pas het beestje de verkeerde naam geven. De functietitel zou moeten zijn: ’achterbakse parkeerwachter-klikspaan maar dan voor vuilnisbakken’. Dan weet iedereen waar het over gaat.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.