Denemarken overweegt gedode nertsen weer op te graven

ANP Producties | Bron: ANP

De regering van Denemarken overweegt miljoenen gedode nertsen weer op te graven omdat ze het drinkwater dreigen te vervuilen. De kadavers waren geruimd wegens het coronavirus. Het plan is om ze weer op te graven en vervolgens te verbranden.

De Deense minister van Landbouw Rasmus Prehn zei op de televisie dat de vrees bestaat dat door het afbraakproces van de dode dieren grote hoeveelheden fosfor en stikstof in de bodem terecht kunnen komen. Zo zouden drink- en zwemwater kunnen worden aangetast, zo melden Duitse media.

De minister merkte op dat voor een dergelijke opgraving de goedkeuring van de milieu-autoriteiten is vereist. Het idee is al besproken in het parlement, waar het wordt gesteund door een meerderheid. Bekeken wordt nu of het inderdaad de juiste aanpak is de nertsen op te graven en vervolgens te verbanden.

In Denemarken zijn miljoenen nertsen geruimd uit angst voor een gemuteerd coronavirus.

In Nederland, waar de pelsdiersector een stuk kleiner is dan in Denemarken, worden besmette bedrijven ook geruimd. De kadavers gaan daarna echter naar het destructiebedrijf Rendac in Son, waar ze worden verbrand en niet begraven, aldus een woordvoerster van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Overigens is het gemuteerde virus in ons land niet bij nertsen aangetroffen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.