Winkels in drie steden eerder dicht door drukte

ANP Producties | Bron: ANP

De winkels in Eindhoven en Dordrecht zijn zaterdagmiddag op last van de gemeente eerder dichtgegaan vanwege te grote drukte. Eerder had Rotterdam al besloten dat winkeliers om 17.00 uur hun deuren moeten sluiten en geen klanten meer binnen mogen laten. Vanaf 18.00 uur moeten ze volledig op slot zijn.

Burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht vaardigde een noodverordening uit. Winkeliers kregen te horen dat ze vanaf 15.30 uur geen nieuwe klanten meer binnen mochten laten en om 16.00 uur helemaal gesloten dienden te zijn. Ook riep hij het winkelend publiek via Twitter op niet meer naar de binnenstad te komen.

Ook in Eindhoven moesten alle winkels om 16.00 uur dicht vanwege te grote drukte in het centrum. Sinds 15.00 uur mochten ondernemers geen nieuwe klanten meer binnenlaten. "Door de drukte kunnen mensen geen 1,5 meter afstand van elkaar houden. Daarmee komt de volksgezondheid in het gedrang en moeten we de winkels sluiten", zei een woordvoerder van de gemeente.

Vergelijkbaar

Hij wilde nog niet vooruitlopen op zondag, maar "als de situatie vergelijkbaar is met vandaag, zijn dit soort maatregelen ook morgen nodig", stelde hij. "We roepen al twee dagen op alleen naar de stad te gaan, en alleen als dat dringend nodig is. Dus hopelijk draagt dat er aan bij dat mensen zondag nog eens nadenken voor ze naar het centrum komen."

In Rotterdam werd het ook te druk, meldde de veiligheidsregio. Die riep mensen op niet langer naar het centrum van de stad, Alexandrium en het Zuidplein te komen. Om te voorkomen dat het publiek naar het centrum kwam, werd de toegang beperkt.

Eenrichtingsverkeer

De gemeente Amsterdam meldde dat het rond 13.30 uur te druk was in het winkelgebied in de binnenstad. Daarom gold daar net als vrijdag eenrichtingsverkeer voor voetgangers in de Kalverstraat en op de Nieuwendijk.

Het Designer Outlet in Roermond sloot zaterdagmiddag ook de deuren vanwege enorme drukte, aldus 1Limburg. Bezoekers die niet naar binnen kunnen, staan in lange rijen te wachten voor de toegangspoorten.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.