Stapels bankbiljetten in huis leider Hongkong

ANP Producties | Bron: ANP

Carrie Lam, de leider van Hongkong, heeft thuis stapels cashgeld liggen omdat ze geen bankrekening meer heeft als gevolg van Amerikaanse sancties. In een tv-interview zei ze dat ze nu elke dag contant moet betalen voor allerlei zaken.

Lam is volgens de Britse krant The Guardian met een salaris van omgerekend 560.000 euro per jaar een van de best betaalde politici ter wereld. Tegelijk is ze de minst populaire leider van Hongkong sinds de overdracht aan China in 1997. Na haar opmerking plaatsten gebruikers van social media foto's van hun spaarvarken thuis in contrast met haar rijkdom. Anderen vroegen zich af hoe al dat geld bij haar thuis wordt afgeleverd.

De Amerikaanse regering heeft eerder de leiding van de Chinese stad Hongkong en andere Chinese topfiguren gestraft met de sancties nadat er een strenge veiligheidswet was ingevoerd door het communistische regime in Peking. De betrekkelijke autonomie van de voormalige Britse kroonkolonie, die sinds 1997 een speciale bestuurlijke regio van de Volksrepubliek China is, gaat volgens de critici door die wet verloren.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.