'Aantal meldingen van discriminatie op universiteiten verdubbeld'

ANP Producties | Bron: ANP

Het aantal meldingen van discriminatie in het hoger onderwijs is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Op universiteiten zijn de meldingen meer dan verdubbeld in aantal. Dat concludeert EenVandaag dat cijfers heeft opgevraagd.

In het hoger onderwijs zijn vorig jaar 170 meldingen gedaan van discriminatie, zowel door medewerkers als door studenten. Dat zijn er meer dan in 2018 (142) en in 2017 (104). Het gaat om meldingen die gedaan zijn bij de vertrouwenspersonen van de veertien grootste universiteiten en de twaalf grootste hogescholen in het land. De meeste meldingen gaan over discriminatie op basis van ras, seksuele voorkeur, religie en handicaps.

Op universiteiten steeg het aantal van 42 in 2017 naar 98 vorig jaar. Daarbij is de Universiteit van Amsterdam met 22 meldingen 'koploper', meldt EenVandaag. Op hogescholen steeg het aantal meldingen minder hard, van 62 in 2017 naar 72 afgelopen jaar.

De Landelijke Studenten Vakbond noemt de stijging "zorgwekkend". Volgens de Vereniging van Universiteiten is de stijging een teken dat universiteiten op de goede weg zijn. "Universiteiten hebben hier de afgelopen jaren meer aandacht aan gegeven", laat een woordvoerder weten, die de stijging verklaart door die extra aandacht.

EenVandaag meldt er meer over in de uitzending bij AVROTROS op NPO 1 zaterdag om 18.15 uur.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.