Kaag haalt uit naar PvdA en GL: niet buigen voor socialisten

ANP Producties | Bron: ANP

D66 zet zich met de jongste speech van partijleider Sigrid Kaag af tegen linkse oppositiepartijen PvdA en GroenLinks. Dat linkse blok klinkt zich vast aan "radicale socialisten die uit de euro willen en onze banen op het spel zetten", stelt Kaag. Maar D66 weigert voor de SP te "buigen".

Kaag refereert daarmee aan de wens van PvdA en GroenLinks om samen het kabinet in te gaan, het liefst met de SP en mogelijk D66 erbij. Maar de D66-leider lijkt weinig enthousiast over een mogelijke samenwerking met de socialistische partij. De SP heeft in haar verkiezingsprogramma staan dat de partij uit de euro wil, terwijl D66 juist de meest pro-Europese partij is.

Ook wil D66 niet met partijen als Forum voor Democratie in zee, zei Kaag zaterdag opnieuw. "In tegenstelling tot VVD en CDA" wil de partij nooit samenwerken met "nationaal-populisten met hun jodenhaat, moslimhaat en vrouwenhaat. Er zijn grenzen aan pragmatisme." Nederland heeft volgens de D66-voorvrouw juist behoefte aan "gematigdheid".

Scheefgroei

Kaag sprak zich in haar speech ook uit tegen de scheefgroei en inkomensongelijkheid in Nederland. "Wie toevallig goed is met programmeren wordt rijkelijk beloond, wie waardevol werk doet voor de samenleving in de jeugdzorg, komt nauwelijks vooruit." Ook zijn er volgens haar nog te veel verschillen tussen laag- en hoogopgeleiden, en is het opleidingsniveau nog te vaak afhankelijk van dat van iemands ouders. "Hoe vrij ben je als je kansen in de samenleving bijna volledig gebaseerd zijn op je onderwijs-succes?"

Daarnaast zijn investeringen nodig in de publieke sector en in de omslag naar een economie waarbij minder CO2 wordt uitgestoten. Het is volgens Kaag belangrijk om toe te werken naar dat "nieuwe Nederland", en een plan te maken voor de langere termijn. "We kunnen niet blijven hangen in de coronamalaise."

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.