Minister: minder parkeerplaatsen om virus te beteugelen

ANP Producties | Bron: ANP

Minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) denkt aan aanvullende maatregelen als minder parkeermogelijkheden om de trek naar winkelcentra te ontmoedigen. Het afgelopen weekeinde deden meerdere steden de winkels in hun binnensteden voortijdig op slot, omdat het er veel te druk was.

De minister en de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's bespreken maandagavond tijdens het veiligheidsberaad of het kabinet harder moet ingrijpen om het aantal besmettingen harder te doen dalen, en zo ja welke maatregelen genomen moeten worden.

De burgemeesters zijn verdeeld over de aanpak. Onder anderen burgemeester John Jorritsma van Eindhoven roept op om hardere regels in te stellen. Burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden zegt dat het noorden met het huidige landelijke pakket "uit de voeten kan". Wouter Kolff van Dordrecht pleit juist voor regionaal maatwerk.

De minister benadrukt dat Nederlanders vooral hun gedrag moeten aanpassen. Alle maatregelen zijn volgens hem niet leuk, maar wel noodzakelijk om corona te verslaan.

Vanaf dinsdag komt daar een nieuwe verplichting bij: de mondkapjesplicht. Grapperhaus waarschuwt dat niet alleen in openbare plekken als musea, winkels en bibliotheken, maar ook in bushokjes en tramhaltes mensen een mondmasker moeten dragen.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.