Inspectie ziet misstanden bij commerciële coronatester bij Schiphol. Risico’s op kruisbesmetting en onbetrouwbare uitslagen

Mirjam van der Puijl
Schiphol

Bij testbedrijf Corona Testservice, dat opereert bij Schiphol, is van alles misgegaan. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) sommeerde het testbedrijf begin oktober al om binnen twee weken zaken te verbeteren, maar dat gebeurde niet. Daarop volgde een officiële waarschuwing.

In het onderzoeksrapport concludeert de IGJ dat Corona Testservice ,,geen dan wel onvoldoende goede zorg’’ biedt en dat er ,,sprake is van een situatie die een ernstige bedreiging kan vormen voor de veiligheid van cliënten, medewerkers of de zorg.’’

De kritiek in het rapport, dat medio november openbaar werd, richt zich op de hele testpraktijk. Bij bezoeken aan de verschillende testlocaties van Corona Testservice in september en oktober stelden inspecteurs onder meer vast dat de hygiëne te wensen overliet, waardoor risico bestond op kruisbesmetting van klanten en medewerkers. Testprotocollen waren lang niet altijd duidelijk. Testers lazen de bloedtests soms te laat af, waardoor de uitslag mogelijk onbetrouwbaar was. Positieve gevallen werden niet altijd of onvolledig gemeld bij de GGD, en een bevoegd arts was niet of weinig aanwezig.

Na deze constateringen kreeg Corona Testservice twee weken de tijd om verbeteringen door te voeren, maar die bleken onvoldoende. Daarop volgde de waarschuwing en latere publicatie van het rapport. Over de nu lopende procedure doet de IGJ geen uitspraken.

Een waarschuwing als deze - een ’aanwijzing’ - is een redelijk zware maatregel en komt niet vaak voor: in 2018 gaf de IGJ er 23. De IGJ bezocht de afgelopen weken meerdere commerciële testers. De meeste hebben verbeterpunten gekregen, maar verdere maatregelen zijn niet genomen.

De inspectie kwam Corona Testservice op het spoor door een melding van de GGD Kennemerland, die onregelmatige en onvolledige meldingen kreeg van positieve testen.

Bij Schiphol bieden naast Corona Testservice ook verschillende andere bedrijven coronatesten aan tegen betaling. Ook heeft de GGD er onlangs een grote teststraat geopend. Sommige landen eisen dat inreizende passagiers een verklaring hebben van een recente negatieve test. Omdat de GGD tot voor kort geen mensen testte die geen klachten hadden, zijn reizigers vaak aangewezen op de commerciële testers.

Bij Corona Testservice was dinsdag niemand bereikbaar voor commentaar.

Correctie 8 december 11:45: Eerder stond er dat Corona Testservice opereerde op Schiphol. Omdat de testlocatie niet op het vliegveld zelf is gevestigd maar ernaast, is dat gewijzigd.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.