Drukte in winkelstraten, telefoon bij kappers roodgloeiend; hoe gaat het op de laatste dag voor de harde lockdown? [fotoserie]

Drukte in Alkmaar.

Drukte in Alkmaar.© Erna Faust

© Mediahuis

1 / 2
Redactie
Amsterdam

Niet-essentiële winkels gaan dicht vanaf middernacht. Kappers ook. Er staat ons een harde lockdown te wachten. Wat dat betekent op maandag? Lange rijen en roodgloeiende telefoons.

In Den Helder is het ongekend druk. Er staan rijen voor de Douglas en de Action. ,,Er spoelt een tsunami over ons heen. Ik knip al veertig jaar, maar dit heb ik nog nooit eerder meegemaakt”, klinkt het bij kapsalon Robert Jan. Het is daar een komen en gaan van mensen.

© Robert Jan Oudijk

West-Friesland

De kapsalon blijft ’s avonds tot laat open. Dat geldt ook voor kapper Ed Laan in Avenhorn. Klanten kunnen daar tot middernacht terecht. ’We zitten al helemaal vol’.

Ondertussen wordt winkel Action op meerdere plekken drukbezocht, bijvoorbeeld in Blokker.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

„Ik vind dit zo stom. Ze hadden dit veel eerder moeten doen”, wordt verderop gezegd bij winkelcentrum De Streekhof in Bovenkarspel. Ook daar waren veel meer mensen dan op een ’normale’ maandag.

Het Hof van Hoorn trekt ook veel publiek, bijvoorbeeld bij de bouwmarkten staan rijen. Bij de Gamma werden kerstbomen gratis weggegeven bij de kassa.

© Mediahuis

Lees ook: Nog even snel een kerstkaart- of cadeau scoren: lange rijen bij winkels in Hoorn

Lees ook: Drukte in Enkhuizer Westerstraat op ’gewone’ maandagmiddag: ’Wat zijn eigenlijk niet-essentiële winkels?’

Schagen

Ook in de binnenstad van Schagen is het druk. ’Dit zijn de omzetmaanden, gelukkig hebben we Black Friday en Sinterklaas meegepakt’, zegt de eigenaresse van Douglas in het Makado Centrum.

© Nick Maarsen

Alkmaar

Van lange rij naar nog langere rij, zo gaat het in Alkmaar. Bij de boekhandel worden extra mensen opgepiept.

,,Ach, bij Rituals viel het mee hoor, ik hoefde maar tien minuten te wachten”, zegt een klant die aansluit in de rij bij koffie- en theewinkel Simon Levelt.

© Erna Faust

Bij Kinki Kappers in Alkmaar blijft de telefoon maar gaan. Wil je een nieuw kleurtje voor kerst? Dat is jammer, want ’daar is geen tijd voor’, zegt kapster Maike.

Lees ook: Hamsteraars bij Alkmaarse dierenwinkel. We hadden nog maar een halve zak kattengrit, dus ik zei: ’Rennen!’

Zaandam

In Zaandam verzamelen mensen zich vooral voor Primark en Intertoys. ,,De bedoeling van het kabinet was om drukte te voorkomen, toch?’’ vraagt een klant zich af. ,,Nou, dat is niet echt gelukt.’’

Een andere klant kan er wel om lachen. ,,Straks hebben we allemaal corona. Nou ja, dan hebben we dat maar weer gehad ook.’’

© Pascal Fielmich

Purmerend

Rondjes rijden en hopen dat er iemand wegrijdt: in Purmerend is het maandagmiddag vechten om een parkeerplek. Vijftien minuten is de gemiddelde wachttijd. Al is dat niets vergeleken bij de kapsalon van Nabil Bilen, waar mensen zelfs buiten in de rij staan. ,,Het is zeldzaam druk.’’

Bij Café De Artiest op de Koemarkt helpt Peter Koster klanten nog even snel aan een kerstboom.

Peter Koster.

Peter Koster.© Pascal Fielmich

IJmond

Herman en Marja hebben in IJmond nog even snel een winkelmand vol schoonmaakmiddelen, cadeaupapier en waxinelichtjes gevuld. Ze vinden het logisch dat Nederland in lockdown gaat, maar dat weerhield hen er niet van om nog even snel langs Action te gaan.

Ook in Beverwijk staan lange rijen voor de winkels. Kitty haalt nog snel cadeaus bij Intertoys. Haar kinderen zijn jarig op 22 en 25 december. Dikke kans dat een online bestelling te laat komt. Hun vierde en zevende verjaardag zonder cadeau’s... Dat kan Kitty niet over haar moederhart verkrijgen.

Haarlem

Een rondje door de binnenstad van Haarlem laat zien dat het nieuws over de aanstaande harde lockdown ook hier bij veel mensen is doorgedrongen. ’Het lijkt Black Friday wel’, verzucht iemand.

© Heleen Vink

'Een gekkenhuis', omschrijft een kapper in Haarlem de drukte die ontstond. ,,Al kunnen we nergens naartoe en zitten we straks in ons huispak bij de kerstboom - veel mensen willen toch dat hun haar met kerst lekker zit.”

Hamsteren bij Ikea? Dat klinkt minder logisch, maar toch was het ook hier drukker dan normaal. Want je zal maar midden in een verbouwing zitten, zoals Sandra (53). ,,We hebben nog helemaal geen kastruimte. Ik ben expres snel gekomen om nog even een hoop Billy’s in te slaan.’’

Ook voor de parfumerie in Beverwijk staat maandag een lange rij. De coffeeshop kan eveneens rekenen op flinke belangstelling.

Lees ook: Winkels in IJmond maken zich op voor lockdown: ’Dit is het laatste zetje voor sommige winkeliers’

Hilversum

In het centrum van Hilversum vormen zich ’rijen van hier tot Tokio’. De boa’s worden zelfs een beetje nerveus van de drukte, merkt een man op. ,,Ze lopen wel erg zenuwachtig heen en weer.’’

© Studio Kastermans/Ben den Ouden

Lees ook: Telefoon staat roodgloeiend bij kapperszaken en nagelsalons in Hilversum; ’Ik zit tot de nok gevuld met afspraken, ik heb geen tijd voor vragen’

Lees hier de samenvatting van de coronatoespraak van Rutte.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.