Redders brengen kerstbroden naar dobberende zeelui [video]

© Foto KNRM

Ivo Laan
IJmuiden

Brood in zicht! Vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) hebben kerstbroden bezorgd bij dobberende zeelieden langs de Nederlandse kust die dit jaar geen kerst met hun familie kunnen doorbrengen. Vanwege het coronavirus verblijven veel bemanningsleden langer dan normaal aan boord, omdat ze niet kunnen worden afgelost.

,,Ze zijn al blij dat ze weer eens iemand zien’’, zegt Janneke Stokroos van de KNRM. ,,En dit jaar is wel een heel bijzonder en zwaar jaar voor de zeelui. Er liggen veel meer schepen dan normaal tijdens de kerstdagen.’’

Daarom grepen diverse KNRM-bemanningen hun laatste oefening van het jaar aan om bij de schepen langs te gaan die voor anker liggen voor de Nederlandse kust. Normaal gesproken komt het vaker voor dat zeelieden geen kerst kunnen vieren met hun familie, omdat ze soms weken moeten wachten op lading voor de Nederlandse kust.

Maar in deze coronacrisis duurt het nog langer voordat ze terug naar huis kunnen. De broden werden coronaproof met een emmertje aan boord gehesen.

(Tekst gaat door onder de foto)

© Foto KNRM

De zeelui, onder wie veel Filipijnen, hebben een zwaar jaar achter de rug. „Bemanningen zitten vast op hun schip en zich op grote afstand zorgen maken over de veiligheid, de gezondheid van de familie thuis en de onzekerheid wanneer ze weer naar huis kunnen”, zegt Stokroos. „Dan is de viering van kerst zonder dierbaren extra wrang.”

(Tekst gaat door onder de foto)

© Foto KNRM

De kerstbroden zijn beschikbaar gesteld door De Haarlemse Bakker. De redders gingen vanuit IJmuiden, Hoek van Holland, Katwijk en Scheveningen op pad naar de ankerplaatsen voor de kust.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.