Veel vuurwerk bij illegale demonstratie in IJmuiden tegen coronamaatregelen [video]

1 / 12
Pieter van Hove
IJmuiden

Een groep van ongeveer vijftig demonstranten heeft zaterdagavond rond acht uur op Plein 1945 en de Lange Nieuwstraat in IJmuiden gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen in Nederland.

Met spandoeken met teksten als: ‘Vecht voor het recht van onze lichamelijke integriteit en het zelfbeschikkingsrecht’ en ‘IJmuiden voor Vrijheid, stop de leugens, stop de spoedwet en stop dit kabinet’ stonden zij twintig minuten op het bordes bij het gemeentehuis. Hierbij werd veel en zwaar vuurwerk afgestoken.

De politie was in groten getale aanwezig maar greep niet in. De organisatie van de illegale demonstratie lag in handen van de actiegroep Defend IJmuiden.

Deze actievoerders kwamen onlangs in het nieuws vanwege herplaatsen van een spandoek bij het viaduct met de tekst ‘Welkom Sint en Zwarte Piet’.

Na het voorlezen van een manifest van een actievoerder over de vrijheidsbeperkingen zette de stoet zich in beweging richting de Lange Nieuwstraat.

Ter hoogte van het Velserduinplein werd de optocht ontbonden: enkele actievoerders rolden de spandoeken op. Een politiebusje bleef achter om alles in de gaten te houden. Op sociale media was de actie eerder aangekondigd. Daardoor waren de politie en handhavers ruimschoots aanwezig. Tot schermutselingen is het echter niet gekomen.

Burgemeester Frank Dales van Velsen zegt in een reactie het ’inhoudelijk zeer oneens te zijn’ met de demonstranten.

,,Desondanks mogen mensen hun mening via een demonstratie uiten, dat recht hebben we in Nederland. Zelfs als de demonstratie niet aangemeld is. Wat ik stuitend vind, is het afsteken van zwaar vuurwerk en ook het bewust overtreden van de coronaregels. De politie heeft er met onze handhavers voor gezorgd dat deze betoging uiteindelijk zonder escalatie ordelijk tot een eind kwam. Daar ben ik blij om.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.