Definitief snel internet in buitengebieden Hillegom en Lisse, voldoende interesse onder bewoners en ondernemers

De wethouders bij de start van de campagne van GlasDraad: Roberto ter Hark (Noordwijk), Jacco Knape (Katwijk), Jan van Rijn (Hillegom), Kees van der Zwet (Lisse) en Marlies Volten (Teylingen).

De wethouders bij de start van de campagne van GlasDraad: Roberto ter Hark (Noordwijk), Jacco Knape (Katwijk), Jan van Rijn (Hillegom), Kees van der Zwet (Lisse) en Marlies Volten (Teylingen).© Foto: PR

Wessel Mekking
Hillegom

Het buitengebied van Hillegom krijgt definitief snel internet. Omdat de belangstelling onder bewoners en ondernemers in het landelijk gebied van dit bollendorp, Lisse, Katwijk, Teylingen en Noordwijk groot genoeg is, zal marktpartij GlasDraad het glasvezelnetwerk aanleggen.

Het gaat om een zogenaamd ’fibre-to-home-netwerk’. „Het netwerk is een geweldige vooruitgang”, weet de Hillegomse wethouder Jan van Rijn (BBH). „Onze inwoners en bedrijven kunnen hiervan de vruchten plukken. Regionale samenwerking is op dit gebied een noodzaak en dat is gelukt.” Dankzij glasvezel kunnen ook de bewoners en ondernemers in het buitengebied ’volop meedoen en profiteren van wat de digitale samenleving gaat brengen’, aldus de initiatiefnemers.

De vijf gemeenten in de Duin- en Bollenstreek trokken samen op, omdat bijvoorbeeld de schaalgrootte van het Hillegomse buitengebied te klein was om een commerciële partij te interesseren. Gezamenlijk waren marktpartijen wel warm te maken voor de aanleg van glasvezel. Gekozen werd voor GlasDraad, dat gespecialiseerd is in het aanleggen van kleine netwerken.

De aanleg van het glasvezelnetwerk in het buitengebied van de vijf gemeenten vergt een miljoeneninvestering. Tientallen kilometers glasdraad moeten de grond in, terwijl het aantal aansluitingen per meter laag is.

Meer dan genoeg bewoners en ondernemers in de buitengebieden doen mee aan het glasvezelproject. De drempel lag op vijftig procent, die werd ruim gehaald. Inmiddels staat de teller op 62 procent.

Op het kaartje staan de adressen waar glasvezel wordt aangelegd.

Op het kaartje staan de adressen waar glasvezel wordt aangelegd.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.