Doodsbedreiging om kritiek slachtoffer op loslopende vechthonden
© Illustratie Getty Images
Job Lievense* stapt met zijn vriendin en haar aangelijnde hond de deur uit, als uit het niets twee grote vechthonden komen aanrennen en zich op hun hond storten.
Met kleerscheuren, verwondingen en veel gedoe ontworstelen ze zich aan de kaken en zien even later de honden naar een huis verderop rennen.
Met een andere buurman erbij spreekt Lievense de eigenaren erop aan, maar die reageren op z’n asociaalst. Als door hun aangifte de honden afgemaakt moeten worden, krijgt hij de kogel. Heftig. De politie maakt proces-verbaal op van de aanval van de honden en de bedreiging, maar daar blijft het bij.
Tevergeefs attendeert Lievense het gemeentebestuur op het gevaar van deze honden - Lievense hoort er niets meer van. Volgende keer pakken ze een klein kind of ouder iemand, vreest hij. Lievense blijft geschrokken en boos achter met een aardige schadepost van behandelkosten en beschadigde kleding. Hoe krijgt hij die vergoed?
Volgens onze advocaat Roman van der Boom van CKH Advocaten in Alkmaar zou het mooi zijn als hij een rechtsbijstandverzekering had, dan had die het schadetraject overgenomen. Nu moet Lievense dat zelf doen. In principe is de eigenaar van een hond aansprakelijk voor schade die het beest veroorzaakt. De vraag is wel of hier in juridische zin sprake is van een onrechtmatige daad. Mogelijk niet als de honden kans hebben gezien te ontsnappen.
Lievense kan om te beginnen met een aangetekende brief die buren verderop aansprakelijk stellen. Als ze niet betalen, kan heel misschien mediation helpen. En anders blijft slechts een gang naar de rechter over. Dat kan via een advocaat - waarbij het misschien mogelijk is een toevoeging te krijgen en je zelf slechts beperkt meebetaalt. Of hij kan zelf bij de kantonrechter een procedure starten door een deurwaarder te vragen een dagvaarding uit te brengen. Daarvan zijn de kosten geringer dan een advocaat inschakelen. Tijdens een kosteloos kennismakingskwartier dat veel advocaten hebben, kun je aftasten of een zaak kansrijk is en de kosten opwegen tegen de geëiste schadevergoeding. Lievense denkt erover. (Ed Brouwer)
*) naam vanwege privacy gefingeerd
Wilt u reageren of heeft u hulp nodig van de Ombudsman? Mail ons!