Ziekenhuispersoneel wordt toch eerst ingeënt, vaccineren gaat waarschijnlijk eerder beginnen

Alexander Bakker
Den Haag

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) heeft besloten om alsnog ziekenhuispersoneel eerder te vaccineren. Nederland gaat waarschijnlijk ook sneller aan de slag met prikken.

De Jonge laat weten dat hij afspraken heeft gemaakt met Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Kuipers komt op ’korte termijn’ met een plan om snel te starten met het vaccineren van verpleegkundigen, ic-artsen, ambulancepersoneel en medewerkers op corona-afdelingen en de spoedeisende hulp.

Het gaat om ongeveer 30.000 medewerkers. „Het streven is om uiterlijk maandag 4 januari duidelijkheid te krijgen wat de kortst mogelijke termijn is waarop gestart kan worden met vaccineren van medewerkers uit de acute zorg”, zo laat het ministerie van Volksgezondheid weten. „Waarschijnlijk gebeurt dat in circa tien ziekenhuizen, verspreid over het land.”

Nederland zou pas komende vrijdag als laatste land in de Europese Unie starten met vaccineren. De Jonge was van plan om te starten bij personeel van verzorgingstehuizen. Na stevige oproepen uit de medische wereld om sneller te beginnen en bij het personeel van ziekenhuizen versnelt De Jonge het proces nu.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.