Nederlaag bondgenoten Trump over toewijzing verkiezingszege

ANP Producties | Bron: ANP

VERKIEZINGEN VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - De aanhangers van president Donald Trump in de Republikeinse partij hebben bij een federale rechter een nederlaag geleden in hun strijd om de benoeming van de verkozen president Joe Biden ongedaan te maken. De Republikeinen onder aanvoering van afgevaardigde Louie Gohmert uit de staat Texas wilden vice-president Mike Pence via de rechter dwingen dat hij zich moet inspannen om president Trump uit te roepen tot winnaar van de verkiezingen bij een speciale vergadering in het Amerikaanse Congres. De rechter heeft de zaak afgewezen.

Pence zit als vice-president de speciale sessie van het Amerikaanse Congres op 6 januari voor om de stemmen van het kiescollege tellen. Daar zal worden vastgesteld dat Biden de verkiezingen heeft gewonnen. De goedkeuring van de uitslag is normaliter een formaliteit, maar als klachten worden ingediend kan dat volgens Amerikaanse media leiden tot een urenlang debat waarbij ook gestemd moet worden.

De rechter oordeelde dat Gohmert en de andere indieners geen gegronde basis hebben om de verkiezing van Biden teniet te doen. Pence had de rechter zelf afgelopen donderdag ook al verzocht om de zaak af te wijzen, omdat die niet aan hem gericht zou moeten zijn.

Meerdere Republikeinen hebben al aangekondigd te zullen dwarsliggen bij de vergadering van het Congres en te zullen protesteren tegen de uitslag. De huidige president Donald Trump heeft zijn nederlaag nog niet toegegeven en houdt vol dat is gefraudeerd. Pogingen om dat voor de rechter aan te tonen, zijn tot nu toe mislukt.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.