Democraat Ossoff roept zich uit tot winnaar senaatsverkiezing

ANP Producties | Bron: ANP

De Democraat Jon Ossoff heeft zichzelf tot winnaar van de senaatsverkiezing in de staat Georgia uitgeroepen. Als hij gelijk heeft, komen de twee senaatszetels van de staat in handen van de Democraten en geeft dat die partij straks een feitelijke meerderheid in het Amerikaanse hogerhuis dankzij de stem van de senaatsvoorzitter, aankomend vicepresident Kamala Harris.

De Democraat Raphael Warnock heeft de andere zetel voor Georgia al binnen volgens Amerikaanse media. Ossoff zei woensdagmorgen dat hij gewonnen heeft van de Republikeinse senator David Perdue. Volgens Amerikaanse media is er ook voor deze zetel een nek-aan-nekrace gaande. Ossoff heeft in de laatste tellingen net iets meer dan 2,2 miljoen stemmen gekregen en Perdue net iets minder.

De Democraat Joe Biden moet later op woensdag officieel tot winnaar van de presidentsverkiezingen worden verklaard in Het Capitool in Washington. Hij treedt dan 20 januari aan met een meerderheid in beide Kamers van het parlement als de claim van Ossoff juist blijkt.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.